Statul condus de PSD își bate joc de români: trimiși la hotel să voteze

Autor: Andrei Simion - 12:10, 26 mai 2019

Românii din diaspora trebuie să voteze unde sunt amenajate secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are adresele tuturor stațiilor de votare. Românii din Franța au fos trimiși la adresa greșită.

Românii care locuiesc în orașul francez Montrouge au fost trimiși de Ministerul Afacerilor Externe la o secție de votare non-existentă.

Românii au mers la adresa rue François Ory 92120, unde era precizat pe site-ul MAE că se află secția de votare, dar acolo se afla doar un hotel, fără nicio legătură cu procesul electoral.

Românii au dat telefoane la alte secții din Franța și au aflat că secția din Montrouge era la o altă adresă, aflată la aproximativ doi kilometri de hotelul menționat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Ulterior, angajații hotelului au afișat la intrare un anunț în care alegătorii români erau îndrumați la adresa corectă.

Cum s-a votat în străinătate pentru alegerile europarlamentare

Urnele pentru aceste alegeri europarlamentare au fost deschise la ora 7:00, ora României, dar în diaspora cetățenii au putut să se prezinte la vot mai devreme sau se vor prezenta mai târziu în cursul zilei, în funcție de fusul orar.

Cetățeni români din Italia, Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Belgia și numeroase alte state europene stau la coadă. Unii o fac în ploaie, cum e cazul celor din Torino, alții o fac pe-o vreme ceva mai bună.

Până în acest moment, 12:00 pm, în străinătate au votat aproape 75.500 de români. Cei mai mulți români care au votat sunt din Italia (aproape 16.000 de români), apoi cei din Republica Moldova (11.400) și cei din Spania (peste 9.600 de români).

Dacă facem o clasificare după orașe, Chișinăul se află pe primul loc. De fapt, patru din primele cinci orașe, în funcție de numărul de votanți, sunt din Moldova. Pe locul trei se află Bruxelles-ul.

Alte orașe din Europa unde s-a votat mult sunt Hamburg și Augsburg din Germania, Londra din Marea Britanie, Roma și Padova din Italia.