25 apr. 2024 | 23:22

Expresia veche de sute de ani pe care o folosești mereu, fără să știi ce înseamnă cu adevărat. Cum a apărut “boala lui Calache”

Diverse
Expresia veche de sute de ani pe care o folosești mereu, fără să știi ce înseamnă cu adevărat. Cum a apărut “boala lui Calache”
Cum a apărut “boala lui Calache”

Există și este folosită de sute de ani, dar puțini români ar putea să o explice. Află, din rândurile de mai jos, cum a apărut și ce înseamnă expresia „boala lui Calache”.

O expresie veche de secole, pe care puțini o pot defini

Este probabil una dintre puținele expresii din limba română ce dăinuie de secole în vorbirea de zi cu zi, fiind folosită și astăzi de un număr foarte mare de persoane. Cu toate astea, puțin știu ce înseamnă și chiar mai puțini știu cum a apărut.

Originea expresiei „boala lui Calache” se situează undeva la granița dintre realitate și legendă, pentru că nimeni nu poate spune dacă personajele chiar au existat.

Cum a apărut „boala lui Calache”

Povestea începe în secolul al XVII-lea, cu un hangiu oltean, Mihalache, care ar fi reușit să se ridice la rangul de boier, și fiul său preferat – Calache. În timp ce tatăl său se concentra pe ascensiunea socială, făcând eforturi considerabile pentru a-și crește averea, Calache știa să facă un singur lucru: să lenevească.

Se spune că tânărul Calache adora vinul, mâncarea, petrecerile și odihna.

La un moment dat, când tronul Țării Românești era liber, Mihalache a reușit să își folosească influența și că câștige sprijinul boierilor din Divan în susținerea lui Calache ca domnitor. În ciuda faptului că numirea nu era încă oficializată, lipsind aprobările Porții otomane, a marelui vizir și mai ales a sultanului – ce se obțineau prin mari sume de bani – Calache s-a grăbit să se instaleze în reședința domnească.

Te-ar putea interesa și: Cum a apărut expresia „în al nouălea cer”. Sensul expresiei şi legătura cu Dumnezeu

Ce înseamnă

Titlul nu i-a schimbat însă metehnele. Calache își petrecea zilele dormind până târziu și petrecând până în zori, delectându-se cu licoarea lui Bachus și preparate alese.

Pentru că nu și-a îndeplinit nicio obligație domnească, Înalta Poartă nu l-a confirmat pe Calache ca domn și a fost nevoit să se întoarcă acasă.

De atunci, a început să se vorbească despre „boala lui Calache”. Expresia nu descria o afecțiune medicală, ci starea ce îl descria cel mai bine pe fiul hangiului devenit boier: lenea.

Te-ar putea interesa și: ”Ce sunt eu, Mafalda?”. Povestea prezicătoarei care a rămas în istorie cu o expresie des folosită de români