Exit poll alegeri prezidențiale, ora 21.00. Cifrele oficiale IRES, CURS și Avangarde. Datele prezentate de Digi 24, Antena 3 și Realitatea

Exit poll alegeri prezidențiale, ora 21.00. Cifrele oficiale IRES, CURS și Avangarde. Datele prezentate de Digi 24, Antena 3 și Realitatea

Duminică, la ora 21:00, se anunță primele exit poll-uri, adică sondajele realizate la ieșirea de la urne de cele trei institute acreditate să prezinte astfel de cifre. E vorba de IRES, CURS și Avangarde. Primele date vor fi prezentate la ora 21:00, adică ora la care se închid secțiile de votare din România.

UPDATE: Au venit primele date oficiale! Vom publica în curând primele rezultate exit-poll.

 1. Klaus Iohannis 39,0 %
 2.  Viorica Dăncilă 22,5%
 3.  Dan Barna 16,4%
 4.  Mircea Diaconu 7,9%
 5.  Theodor Paleologu 6,1%
 6.  Kelemen Hunor 3,9%
 7.  Viorel Cataramă 0,3%
 8.  Bogdan Stanoevici 0,2%
 9.  Cătălin Ivan 0,2%
 10.  Ramona Ioana Bruynseels 1,9%
 11.  John Ion Banu 0,1%
 12.  Sebastian Popescu 0,1%
 13.  Alexandru Cumpănașu 1,2%
 14.  Ninel Peia 0,2%

Acest sondaj tip exit-poll NU ia în calcul ce s-a întâmplat în Diaspora. Eșantion: 400 de secții de votare, 200.000 de persoane intervievate.

Exit poll CURS, Avangarde, IRES: cine intră în turul al doilea, alături de Iohannis

Duminică, 10 noiembrie, românii au fost chemați la urne pentru a spune pe cine vor să trimită în turul al doilea. În total, 14 candidați au intrat în cursa oficială pentru Palatul Cotroceni, iar datele arătau că cele mai mari șanse să ajungă acolo are Klaus Iohannis.

Pentru locul al doilea se băteau alți trei candidați – Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.

Potrivit datelor BEC, după ora 19:00, prezența la vot se apropia de 46%. Votaseră deja peste 8,3 milioane de români la secțiile deschise în țară. De asemenea, diaspora s-a mobilizat excelent. Numărul românilor care votaseră în străinătate sărise, la aceeași oră, de 622.000 de mii, o cifră record, nemaintâlnită în ultimii 30 de ani.

E drept și că numărul românilor plecați peste hotare a crescut masiv în ultimii ani, dar nu toți s-au mobilizat atât de bine din primul tur.

Primele exit-polluri sunt prezentate de trei institute acreditate de BEC: IRES, Curs și Avangarde:

 • Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS a fost cumpărat, în 2017, de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului Știripesurse. „Vreau ca acest institut de tradiţie să îşi continue dezvoltarea şi să dea ora exactă în tot ceea ce priveşte cercetările sociologice în România. Mai mult, îmi doresc să lansăm servicii noi şi să venim în sprijinul comunităţii cu ultimele tehnologii şi inovaţii în domeniu”, declarat Buble, pentru bugetul.ro, după ce a preluat casa de sondare a opiniei publice.
 • Avangarde este conducă de Mariul Pieleanu, chip des întâlnit în emisiunile de la Antena 3 și România TV.
 • Institutul Român pentru Evaluare și Strategii (IRES), unul dintre principalele institute de cercetare și sondare a opiniei publice de pe piața românească, a fost deținut de vicepremierul Vasile Dâncu, până în 2015. Cu aproximativ o săptămână înaintea anunțului privind componența a noului Guvern de la acea vreme, Dîncu a cedat integral participația la IRES afaceristului clujean Ovidiu Turcu și fostului său colaborator de la institutul de sondare a opiniei publice Cornel Hirian, ce este și administrator al firmei IRES SRL
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI