Marina Ovsiannikova a fost amendată și eliberată după ce a protestat împotriva războiului din Ucraina în cadrul unei emisiuni de știri în direct și a realizat un videoclip împotriva războiului. Redactorul „Pervîi Kanal”, controlat de stat, a fost reținută după ce a intrat luni în platou ținând o pancartă pe care scria „nu războiului”.
Marina Ovsiannikova a declarat că a fost interogată timp de 14 ore și că nu a dormit timp de două zile și că nu i s-a oferit acces la asistență juridică. Amenda de 30.000 de ruble se referă la mesajul ei video.
Ea a pledat nevinovată la acuzația de organizare a unui eveniment public neautorizat. În înregistrarea video, jurnalista a făcut apel la poporul rus să protesteze împotriva războiului, spunând că numai ei au puterea de a „opri toată această nebunie”.
„Interogatoriul a durat mai mult de 14 ore, nu mi s-a permis să iau legătura cu familia sau prietenii mei, mi s-a refuzat accesul la un avocat.”, a spus Marina Ovsiannikova pentru BBC.
„Nu vă fie frică de nimic. Nu ne pot întemnița pe toți”, a spus Marina Ovsiannikova. Nu este clar dacă va fi acuzată separat în legătură cu protestul său în direct la televiziune. Cu toate astea, au existat temeri că va fi urmărită penal în temeiul unei noi legi penale mai grave.
Legea, promulgată de Duma de Stat, interzice calificarea acțiunii militare a Rusiei în Ucraina drept „invazie” sau răspândirea de „știri false” despre conflict. După audierea de la tribunal, a declarat reporterilor că avea nevoie de odihnă după două zile fără somn.
Citește și: Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului. Tocmai a fost eliberată din arest
Ea a subliniat, de asemenea, că ea a venit cu ideea protestului. „A fost decizia mea împotriva războiului”, spune jurnalista, care mai declară că a luat această decizie de una singură, pentru că „nu-mi place că Rusia a început această invazie. A fost cu adevărat îngrozitor”, a spus jurnalista în timp ce părăsea tribunalul.
Avocații nu au reușit să o localizeze pe Marina Ovsiannikova timp de mai multe ore după ce a fost reținută luni seara. Nu s-a știut unde se afla până când a circulat o imagine în mass-media rusească care o arăta în instanță cu avocatul Anton Gashinski.
Imaginile cu protestul Marinei Ovsiannikova au fost distribuite rapid în întreaga lume după ce aceasta a intrat pe platoul „Pervîi Kanal”, una dintre cele mai urmărite stații TV de știri din Rusia.
În timpul difuzării emisiunii de știri „Vremia”, Marina Ovsiannikova a intrat în platou ținând în mână o pancartă pe care scria „Nu războiului, opriți războiul, nu credeți propaganda, vă mint aici”.
De asemenea, ea a putut fi auzită repetând cuvintele „nu război, opriți războiul”. Pancarta a fost clar vizibilă timp de câteva secunde înainte ca programul să treacă de la transmisia în direct la un reportaj preînregistrat.
Înainte de incident, ea a făcut și o înregistrare video în care spunea că îi este rușine să lucreze pentru ceea ce a numit propaganda Kremlinului.
„Mi-e rușine că mi-am permis să spun minciuni de pe ecranul televizorului. Mi-e rușine că am permis ca rușii să fie transformați în zombi.
Am privit în tăcere acest regim inuman.”, declara Marina Ovsiannikova în clipul video.
Citește și: Cum a reacționat Kremlinul după protestul anti-război al jurnalistei. Mesajul ireal al oficialilor
Într-un alt interviu, acordat celor de la Der Spiegel, jurnalista spune că știe că a devenit „inamicul nr. 1” în Rusia și că îi este extrem de frică. Întrebată de jurnaliștii publicației germane ce face în aceste zile, Marina Ovsiannikova a declarat că „Sunt cu prietenii, mă ascund.”
„Simt un stres imens, iar asta nu va dispărea. Viața mea s-a schimbat pentru totdeauna și abia acum încep să realizez asta. Nu mă pot întoarce la vechea mea viață.
Acum sunt foarte îngrijorată pentru copiii mei, fiul meu, care are 17 ani, și fiica mea, de 11 ani. Iau tranchilizante. Ei nu sunt cu mine aici – sunt la Moscova, în siguranță. Vom rămâne în Rusia și vom continua să trăim aici.”, a declarat jurnalista pentru Der Spiegel.
Ca urmare a gestului ei, a devenit cunoscută la nivel internațional, iar președintele francez Emmanuel Macron a oferit marți azil sau alte forme de protecție consulară jurnalistei care riscă închisoarea după ce a afișat în direct la televiziunea controlată de stat un slogan de protest față de războiul din Ucraina.
Răspunsul jurnalistei la această propunere a fost următorul: „Nu, nu vreau să părăsesc țara noastră. Sunt un patriot, iar fiul meu este unul și mai patriot. Cu siguranță nu vrem să plecăm sau să emigrăm nicăieri.”
Din momentul în care identitatea sa a devenit cunoscută, Marina Ovsiannikova a primit zeci de comentarii pe pagina sa de Facebook în ucraineană, rusă și engleză, care îi mulțumeau pentru acțiunile sale.
Președintele Ucrainei a lăudat-o, de asemenea, pentru că „a spus adevărul”. Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat acțiunile ei drept un act de „huliganism”.