Cum a reacționat Kremlinul după protestul anti-război al jurnalistei. Mesajul ireal al oficialilor

Cum a reacționat Kremlinul după protestul anti-război al jurnalistei. Mesajul ireal al oficialilor
Jurnalista Marina Ovsiannikova este acum arestată

La postul de televizune „Pervîi Kanal”, televiziunea de stat, a fost un moment uluitor când, timp de câteva secunde, o tânără jurnalistă a întrerupt o transmisiune în direct a unei știri din presa de stat rusă pentru a flutura o pancartă pe care scria: „Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Ei vă mint.” Ceea ce a făcut ca acest caz să fie atât de demn de remarcat este măsura în care Vladimir Putin a mers, după invazia sa în Ucraina, pentru a le tăia rușilor accesul la sursele de informații independente și la mediile sociale, inclusiv Facebook și Twitter.

Jurnalista Marina Ovsiannikova este acum arestată

Marina Ovsiannikova este numele jurnalistei care a decis să protesteze în direct la televiziunea de stat „Pervîi Kanal”. Poliția rusă a reținuto pe protestatară, potrivit serviciului de presă Tass. Tass a citat o sursă anonimă din cadrul forțelor de ordine care a declarat că aceasta ar putea fi acuzată de o încălcare administrativă pentru „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”.

„Pervîi Kanal” este susținut de Kremlin și este unul dintre principalele instrumente ale campaniei de mesaje a lui Putin pentru a rescrie povestea războiului pentru peste 140 de milioane de ruși. Imaginile cu protestul jurnalistei au ajuns imediat pe rețelele de socializare, devenind virale în scurt timp de la publicarea lor.

Aproape întreaga presă occidentală a preluat imaginile, iar acum colegii de breaslă sunt îngrijorați de repercursiunile care ar putea apărea împotriva tinerei Marina Ovsiannikova, care declara că mama sa este rusoiacă, iar tatăl de origine ucraineană.

Așa cum era de așteptat, de altfel, au venit și primele reacții din partea Kremlinului pe marginea acțiunii jurnalistei. Oficialii au catalogat demersul tinerei Marina Ovsiannikova, drept huliganism

Kremlinul are reacții halucinante

Kremlinul a calificat marți drept „huliganism” un act extraordinar de disidență al unei femei care a întrerupt un buletin de știri în direct la televiziunea de stat rusă pentru a denunța războiul din Ucraina. Marina Ovsiannikova a ridicat o pancartă în spatele unui prezentator din studio care citea știrile pe „Pervîi Kanal” luni seară și a strigat sloganuri care condamnau invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

„În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba de huliganism. Canalul și cei care ar trebui să o facă vor merge până la capăt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a continuat prin a lăuda canalul de stat ca fiind un pilon al știrilor obiective și oportune, conform agenției Reuters.

Oficialii de la Moscova descriu ofensiva Rusiei în Ucraina drept o operațiune militară specială pentru a dezarma țara și a preveni genocidul împotriva vorbitorilor de limbă rusă, o justificare respinsă de Ucraina și de Occident ca fiind un pretext fals și ilegal pentru o invazie într-o țară democratică.

Anchetatorii de stat analizează dacă Marina Ovsiannikova ar putea fi pedepsită în temeiul unei noi legi care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, a declarat agenția rusă de știri TASS, care a citat o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Legislația adoptată la opt zile după invazia din Ucraina face ilegale acțiunile publice care vizează discreditarea armatei ruse și interzice răspândirea de știri false sau „difuzarea publică de informații false în mod deliberat” despre utilizarea forțelor armate ruse.