Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului. Tocmai a fost eliberată din arest

Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului. Tocmai a fost eliberată din arest
Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului.

Jurnalista rusă Marina Ovsianikova care a protestat împotriva războiului, ieri seară, în direct, la televiziunea națională Pervîi Canal (Canal 1), afișând un banner împotriva războiului în timpul buletinului de știri, a ajuns în fața instanței, la Tribunalul din Moscova. Ea a fost amendată cu suma maximă, iar sancțiunea i-ar fi fost dată pentru mesajul înregistrat înainte de protest și nu pentru protest în sine.

Ce amendă a primit jurnalista rusă care a protestat împotriva războiului

Marina Ovsianikova a fost amendată cu suma maximă, de 30.000 de ruble, echivalentul a aproape 250 de euro, pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”, conform BBC, care citează agenția RIA Novosti.

De asemenea, platforma independentă de știri Meduza a notat că sancțiunea i-ar fi fost dată pentru mesajul înregistrat înainte de protest și nu pentru protest în sine. Ce a spus ea în acest mesaj înregistrat.

„Ce se petrece acum în Ucraina e o crimă, iar Rusia e stat agresor. Cel care face asta este un singur om, Vladimir Putin. Tatăl meu e ucrainean, mama mea e rusoaică. Iar ei niciodată nu au fost dușmani.

Acest colier de la gâtul meu este un simbol că Rusia trebuie să oprească imediat războiul fratricid. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal (Canalul 1). Și mi-e rușine că am făcut asta, că am făcut propagandă, că am zombificat poporul rus.

Am tăcut în 2014, când a început. Am tăcut la mitinguri, când Kremlinul îl otrăvea Navalnîi, noi pur și simplu am privit în tăcere acest regim anti-om. Încă 10 generații de-ale noastre de acum înainte nu vor spăla această rușine, acest război fratricid.”.

Marina Ovsianikova a fost acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat”, o contravenție care i-ar putea duce o amendă de până la 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro), muncă în folosul comunității sau chiar o condamnare la 10 zile de închisoare.

Se pare că jurnalistei nu i s-au adus acuzații în temeiul noii legi adoptate de Moscova privind „difuzarea de informații false despre forțele armate ale Rusiei”.

Lege pentru rușii care răspândesc „informații false”

La începutul lunii martie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a adoptat o lege care prevede că rușii ce răspândesc „informații false”, despre forțele armate riscă până la 15 ani de închisoare sau cu o amendă usturătoare. Legea face parte din acțiunile întreprinse de autoritățile de reglementare a mass-media din Rusia împotriva presei independente, fiind promulgată de președintele Vladimir Putin.

Jurnalista anunțase marți dimineață, prin intermediul a două postări pe Twitter, a căror veridicitate nu a fost confirmată, că a fost plasată în arest la domiciuliu.

„După o noapte grea, am fost eliberată și plasată în arest la domiciliu. Nu știu ce se va întâmpla cu mine în viitorul apropiat. Avocatul meu mi-a spus că mă confrunt cu o pedeapsă de la 5 la 10 ani (de închisoare – n.r.), potrivit Codului Penal. Nu regret gestul. Aș avea nevoie, totuși, de sprijinul vostru”, a transmis Marina Ovsiannikova, pe Twitter. Apoi  jurnalista revenise cu un nou mesaj: „Nu regret ceea ce am făcut. Indiferent de consecințe, pentru mine este ca o medalie de onoare”.

Pagina de Twitter a jurnalistei a fost ștearsă ulterior. Marina Ovsiannikova, editor la Pervîi Canal, post național de televiziune controlat de stat, a intrat luni seară în studio în vreme ce Ekaterina Andreeva prezenta știrile și a afișat un banner pe care scria „Stop war”.