Ieri, 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc Alegerile Prezidențiale, precum și un important referendum pentru modificarea Constituției, în vederea aderării la UE. Deși totul a fost la limită, conform primelor date centralizate, Maia Sandu a reușit să câștige un nou mandat prezidențial. În acest context, a apărut și prima reacției a Rusiei după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Conform presei de la Chișinău, este vorba despre un atac dur la adresa Maiei Sandu.
Ziua de ieri, 20 octombrie, are o importanță majoră din punct de vedere politic, într-un moment în care Rusia pune mari presiuni în zonă. Principalul candidat pro-european, Maia Sandu, conform Comisiei Electorale din Republica Moldova, a reușit să întrunească numărul de voturi pentru un nou mandat prezidențial, dar la limită.
La ora 13:30 de minute, ore locală, erau peste 50% din voturi numărate, mai exact vorbim despre 746.032 de voturi în dreptul actualului președinte, Maia Sandu.
Cu toate astea, încă din ziua premergătoare primului tur de scrutin au existat semnale, conform cărora Moscova a pus presiuni și prin interpuși a încercat să boicoteze votul de ieri, inclusiv pe cel legat de referendumul de modificare al Constituției privind viitoarea aderare la Uniunea Europeană.
De altfel, la puțină vreme după anunțarea primelor rezultate preliminare, a apărut și prima reacției a Rusiei după primul tur al Alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Conform presei de la Chișinău, autoritățile de la Moscova au susținut astăzi că marja îngustă a referendumului constituțional din Moldova privind aderarea la UE „ridică semne de întrebare”.
Prin această primă reacție, Moscova a respins acuzațiile președintelui moldovean Maia Sandu privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale de duminică. Pe de altă parte, răspunzând acuzațiilor aduse de Maia Sandu, purtătorul de cuvânt de la Kremlin avea să reacționeze în termeni duri, Dmitri Peskov declarând:
„În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, sunt acuzaţii destul de grave aduse acestor ‘grupuri criminale’, iar publicului ar trebui să i se prezinte nişte dovezi.
Dacă ea spune că este lipsită de voturi din cauza unor ‘grupuri criminale’, ar trebui să prezinte dovezi.?” , a declarat Dmitri Peskov.
Mergând mai departe cu negarea implicării Moscovei în primul tur de alegeri, același purtător de cuvânt a mai declarat că de la Moscova se văd cu totul altfel lucrurile, precizând că „mulți oameni nu susțin ideologia președintelui Sandu”:
„Cifrele pe care le vedem și ritmul cu care s-au schimbat, desigur, ridică o mulțime de întrebări.
Chiar și în aceste circumstanțe… am văzut cât de mulți oameni nu susțin ideologia președintelui Sandu. Nu ar fi o idee rea pentru ea [Sandu] să explice de ce atât de mulți oameni au votat împotriva poziției sale. Sunt și ei grupuri criminale?
Sau vrea ea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu grupuri criminale?”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Reamintim că la începutul acestei luni, poliția din Republica Moldova a arestat sute de persoane după ce a descoperit ceea ce a descris ca fiind o schemă de cumpărare de voturi legată de omul de afaceri fugar Ilan Shor, care trăiește în prezent în Rusia. Forțele de ordine au declarat că milioane de dolari au fost trimise din Rusia către alegători pentru a submina alegerile și referendumul.