16 oct. 2023 | 17:23

Maia Sandu, anunț trist de la Praga. Ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul

Politică Externă
Maia Sandu, anunț trist de la Praga. Ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul
Maia Sandu, a luat cuvântul la a 27-a ediție a conferinței internaționale ”Forum 2000” - Praga

În ciuda asigurărilor occidentale date Republicii Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia, președintele republicii, Maia Sandu, este extrem de sceptică. Aflată într-o vizită oficială la Praga, Maia Sandu a făcut un anunț trist, referitor la ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul.

Maia Sandu în vizită la Praga: „Moldova ar câștiga bătălia pentru democrație”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început astăzi, 16 octombrie 2023, vizita în Cehia cu un discurs la Conferința Forum 2000 de la Praga.

Află detalii: Tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia ating cote maxime. Gestul Chișinăului care a atras amenințările Moscovei

Aceasta a declarat delegaților că nu are nicio îndoială că ”Moldova va câștiga bătălia pentru democrație, este esențială!”.

Maia Sandu, anunț trist de la Praga. Ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul

”Moldova va câștiga bătălia pentru democrație, este esențială!”

În discursul său principal, Maia Sandu a mulțumit, de asemenea, statelor din Europa Centrală și de Est pentru sprijinul acordat eforturilor Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.

Află despre: Republica Moldova, umilință supremă pentru Rusia. Decizia radicală anunțată chiar astăzi va fi o lovitură grea pentru Putin

Cehia susține aderarea Republicii Moldova la UE

Odată cu declanșarea conflictului în Ucraina, Republica Moldova a devenit extrem de vulnerabilă în raport cu acțiunile coordonate de la Kremlin, iar în martie anul trecut, premierul ceh Petr Fiala a discutat cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre securitatea și situația umanitară din Republica Moldova în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

Premierul ceh a spus că, în calitate de țară vecină, Moldova vede un aflux mare de refugiați din Ucraina și că se bucură că țara sa ajută Moldova cu ajutor umanitar, spunând că Cehia susține Republica Moldova pe calea de aderare la Uniunea Europeană.

Află despre: Maia Sandu demască planurile lui Vladimir Putin la Chișinău: ”Exact asta îşi doreşte şi în cazul Republicii Moldova”

În februarie a.c., la Chișinău aveau loc ample manifestații îndreptate spre guvern și președenția Republicii Moldova, mai ales împotriva actualului președinte Maia Sandu. De altfel, aceasta declara la acel moment că ar fi vorba de un complot rusesc pentru răsturnarea conducerii din acest stat.

Președintele Republicii Moldova a acuzat Rusia că plănuiește să folosească sabotori străini pentru a doborâ conducerea micuței sale țări, pentru a o împiedica să adere la Uniunea Europeană și pentru a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Maia Sandu a făcut aceste comentarii după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat cu o săptămână înainte că țara sa a descoperit un plan al serviciilor secrete rusești ”pentru distrugerea Moldovei”, iar câteva zile mai târziu guvernul avea să demisioneze, generând o criză politică importantă.

Citește și: Ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete. Totul pare desprins din perioada URSS

Maia Sandu explică ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul

Maia Sandu se află la Praga cu ocazia celei de-a 27-a ediții a conferinței internaționale Forum 2000, inițiată în anii ’90 de fostul președinte ceh Vaclav Havel.

Maia Sandu, anunț trist de la Praga. Ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul

Maia Sandu la a 27-a ediție a conferinței internaționale Forum 2000

Sandu a luat cuvântul în deschiderea reuniunii de luni, imediat după președintele țării gazdă, Petr Pavel. Discursul său s-a referit la modul în care agresiunea rusă împotriva Ucrainei a creat o nouă „Cortină de Fier” în Europa, forțând țările să aleagă de ce parte vor să fie.

Vezi și: UE, asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova. Suma uriașă primită pentru stabilitatea conomică a țării

Dar, astăzi, în cursul întrevederilor de la Praga, Maia Sandu a încercat să explice auditoriului ce se va întâmpla în cazul în care Rusia câștigă războiul:

”Nu ne abandonați! Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber.”, a declarat astăzi Maia Sandu, în discursul susținut la a 27-a ediție a conferinței internaționale Forum 2000.

Potrivit Maiei Sandu, moldovenii au ales calea democrației și a libertății, întruchipată de obiectivul de a adera la Uniunea Europeană. De asemenea, în timpul vizitei sale în capitala cehă, a avut o întâlnire separată pe agenda sa cu omologul său ceh, Petr Pavel.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Karmen Minune, în lacrimi! Pe cine ar fi ales între mama și tata dacă ar fi fost pusă în această situație
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Românii trebuie să raporteze de la 1 ianuarie 2025. Legea a intrat în vigoare
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro