21 oct. 2024 | 09:55

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024. Maia Sandu conduce detașat, se va lupta cu Alexandr Stoianoglo în turul al doilea

News
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024. Maia Sandu conduce detașat, se va lupta cu Alexandr Stoianoglo în turul al doilea
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024. Maia Sandu conduce detașat, se va lupta cu Alexandr Stoianoglo în turul al doilea

Moldovenii de peste Prut au fost chemați duminică la urme, pentru a-și exprima dreptul la vot. Primul tur de scrutin pentru alegerea viitorului președinte a fost combinat cu referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar prezența la urne a fost de peste 50%. Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor parțiale.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au intrat în turul al doilea

Cetățenii din Republica Moldova au votat duminică, 20 octombrie, în primul tur pentru alegerile prezidențiale. Cetățenii au fost consultați și cu privire la aderarea Moldovei la UE, printr-un referendum. După închiderea urnelor, a început numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor.

Aproape 52% dintre cetățenii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile. După numărarea a 97% dintre voturi, Maia Sandu conduce detașat cu 41% dintre voturi și va trece în turul doi. Alexandr Stoianoglo, contracandidatul ei, a obținut 26% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.

În ceea ce privește rezultatele parțiale pentru referendum, rezultatul a fost foarte strâns. Potrivit celor mai recente date, 50.07% dintre moldoveni au votat pentru aderarea la UE și 49.93% au votat împotrivă. Rezultatul se poate schimba până la finalizarea numărătorii.

Maia Sandu lansează acuzații de frandă

Votul nu a fost lipsit de incidente, iar actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, a declarat că au existat suspiciuni de fraudă.

”Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu.

”Avem probe și informații că scopul grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi, dimensiunea fraudei e fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul a fost să inducă frică și panică în societate. Așteptăm rezultatele finale”, a mai spus politiciana pro-europeană.

Și pe teritoriul României au fost organizate mai multe secții de votare, pentru cetățenii de peste Prut care sunt stabiliți aici. Numărul mare de votanți a determinat prelungirea programului cu o oră, respectiv două ore, la patru dintre secțiile de votare din România. Cetățenii care nu au apucat să voteze până la ora 21:00, au mai avut la dispoziție un anumit interval pentru a-și exprima dreptul la vot.

Parteneri
Visul neîmplinit al Deliei Budeanu. Dorința arzătoare care i-a rămas doar un regret
Redactia.ro
Nu mai pune apă sau lapte în piure. Ingredientul secret care îl face cu adevărat delicios, la fel ca la restaurant
Click.ro
Maia Sandu acuză „o fraudă fără precedent” în prima reacție după alegeri: „Scopul a fost să cumpere 300 de mii de voturi”
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Dana Budeanu, omagiu neașteptat pentru fosta soacră, Delia Budeanu. Ce a făcut public. A uimit pe toată lumea!
Unica.ro
Schimbare drastică la YouTube. Milioane de utilizatori, afectați
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Se schimbă permisul de conducere. Te obligă să îl înlocuiești. Taxa pe care șoferii nu o pot evita
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al României. RĂSTURNARE în ALEGERI
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cuza a renunțat la părul lung și a apelat la o schimbare radicală de look, după doi ani. Cum arată acum prezentatorul TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro