12 oct. 2023 | 07:27

Maia Sandu, prima înfruntare oficială cu Vladimir Putin. Acuzațiile fără precedent aduse disctatorului rus

News
Maia Sandu, prima înfruntare oficială cu Vladimir Putin. Acuzațiile fără precedent aduse disctatorului rus
Maia Sandu și Vladimir Putin

Republica Moldova a fost în diferite ocazii ținta atacurilor Rusiei, motiv pentru care, de-a lungul războiului au existat tensiuni și amenințări între cele două țări. Recent, Maia Sandu a făcut prima dată un pas important privind acuzarea directă și etichetarea Federației Ruse drept o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, catalogare ce schimbă strategiile de Securitate Națională ale țării sale.

Maia Sandu rupe tăcerea privind agresiunile Rusiei față de țara sa

Republica Moldova a emis oficial o declarație neobișnuită, catalogând Rusia drept o „amenințare la adresa securității naționale.” Această declarație, făcută de președinta Maia Sandu, marchează prima dată când Republica Moldova face o astfel de acuzație la nivel oficial și direct către Rusia. Această mișcare semnificativă face parte din noua Strategie a Securității Naționale a Republicii Moldova.

În cadrul unei declarații, președinta Maia Sandu a avertizat asupra intențiilor administrației conduse de Vladimir Putin, spunând că aceasta pare să dorească să „lichideze statalitatea noastră.”

Ea a subliniat că, deși este o țară mică, nu va permite umilirea sa și a afirmat că pacea și bunăstarea cetățenilor moldoveni sunt în mâinile lor.

„Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită. (…) Moldovenii știu că, așa cum îți așterni, așa vei dormi. Pacea și bunăstarea copiilor noștri este în mâinile noastre”, a transmis Maia Sandu.

Motivul pentru care Republica Moldova își schimbă poziția față de Rusia

Acuzațiile Maiei Sandu vin în contextul în care Moldova se simte din ce în ce mai vulnerabilă în fața influenței și presiunii din partea Federației Ruse, mai ales după declanșarea războiului în Ucraina.

Republica Moldova se confruntă cu riscul de destabilizare și amenințarea reală de a deveni următoarea victimă, în cazul căderii Ucrainei sub influența Rusiei. Președinta Sandu a subliniat că aceste atacuri nu se vor opri și că există persoane în Moldova care sunt gata să vândă pacea și siguranța țării pentru propriul lor interes.

„Moldova a fost atacul corupților sub atacul unor grupuri criminale care și-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în interes propriu sub atacul șantajului constant din partea Federației Ruse. De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade.

În tot acest timp în Moldova au fost și încă mai sunt persoane care contribuie la aceste atacuri. Ei sunt gata să vândă azi pacea și siguranța moldovenilor și să pună Moldova în genunchi pentru propriul interes. Să nu ne facem iluzii, aceste atacuri nu vor înceta”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu, despre pericolul în care se află Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel puternic pentru consolidarea securității naționale în fața acțiunilor pline de dușmănie ale Federației Ruse și a influențelor Kremlinului asupra țării.

În cadrul aceleiași intervenții, ea a subliniat consecințele devastatoare ale politicienilor loiali Kremlinului, oligarhilor și reprezentanților lumii criminale asupra Moldovei, astfel că, țara a fost ținută mereu departe de lumea liberă și dezvoltată, inclusiv de Uniunea Europeană.

„Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhii și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare țara noastră. Astfel, am fost ținuți captivi departe de lumea liberă și dezvoltată departe de Uniunea Europeană.

Astăzi ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace în care securitatea țării este grav afectată”, a adăugat Maia Sandu, potrivit agora.md.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Cum a intervenit Camorra în favoarea românilor, pentru a nu fi furați de un miliardar
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Câtă durere! Lumea filmului a pierdut cea mai iubită stea. Românii o plâng pe marea actriță
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
VESTEA CEA MARE! Noi perioade au fost considerate vechime în muncă!
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cu ce se ocupă Ioana State când nu susține spectacole de stand-up comedy. Nu mulți cunosc meseria actriței
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro