13 iul. 2024 | 20:53

Putin, cel mai grav avertisment de până acum. Capitalele Europei, în vizorul rușilor

News
Putin, cel mai grav avertisment de până acum. Capitalele Europei, în vizorul rușilor
Putin, un nou avertisment pentru Europa

Rusia amenință că va bombarda capitalele țărilor din Europa cu rachete. Reacția Moscovei vine după ce SUA au anunțat că vor desfășura, din 2026, rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, ca parte a măsurilor de a-l descuraja pe Vladimir Putin să atace NATO.

Vladimir Putin amenință Europa

Declaraţia americano-germană, publicată în marja Summitului NATO de la Washington, arată că „desfăşurări episodice” ale rachetelor cu rază lungă vor începe peste doi ani. Vor fi, de asemenea, rachete SM-6 şi „arme hipersonice aflate în dezvoltare”, cu rază de acțiune mai mare decât capacitățile staționate în prezent pe teritoriul Europei.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că metropolele europene ar putea ajunge „victime ale unei confruntări între Washington și Moscova”.

„Europa, țintă pentru rachetele noastre, iar țara noastră, țintă pentru rachetele americane din Europa. Am cunoscut deja acest lucru (pe vremea Războiului Rece între SUA și URSS, n.r.). Avem capacitatea de a opri aceste rachete, dar victimele potențiale sunt capitalele acestor țări europene”, a declarat Dmitri Peskov.

Decizia care a înfuriat Rusia

În luna mai, Statele Unite ale Americii au transportat un sistem lansator Typhoon pe insula daneză Bornholm pentru o serie de exerciții militare, informația fiind confirmată de Washington. Acest sistem poate lansa diverse tipuri de rachete antiaeriene, dar poate opera și rachete menite să distrugă ținte terestre. În plus, se bazează pe lansatorul Lockheed Martin Mk 70 și este capabil să trimită spre țintă rachete SM-6 (Standard Missile 6) și Tomahawk.

Rachetele SM-6 pot fi folosite împotriva avioanelor, dar și a rachetelor de croazieră, anti-navă și balistice. Totodată, pot fi utilizate împotriva țintelor terestre, având o rază de acțiune de 370 – 450 de kilometri.

În ceea ce privește rachetele Tomahawk, o variantă terestră, cunoscută sub denumirea de BGM-109G Gryphon, a fost dezvoltată și desfășurată în anii ’80 ca parte a unui program strategic al Statelor Unite în vremea Războiului Rece.

Printre națiunile care au găzduit rachete Tomahawk / Gryphon s-au numărat Marea Britanie, Germania Federală, Italia și Olanda.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Acești români scapă de o plată. Actele pe care le vor face gratis
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Îți golește contul de toți banii. Avertisment ANAF pentru românii care au de dat bani la stat
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro