Pască moldovenească după rețeta Andreei Raicu. Ce ingrediente dau savoarea gustului
Pasca este unul dintre elementele culinare tradiționale de Paște și este clar garanția continuității creștinismului. Nu atât de dificil de făcut precum cozonacul și plăcut de toți mesenii, nu ca friptura de miel, prăjitura cu brânză poate fi cu adevărat specială, dacă adaugi câteva ingrediente. Andreea Raicu are propria rețetă.
Pască moldovenească după rețeta Andreei Raicu
La Cina cea de Taină, Mântuitorul și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima(turta din aluat nedospit și coaptă sub spuză) este reprezentată de pască. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul.
Pasca este preparată în ajunul Învierii, iar cea adevărată este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe oameni părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.
Astăzi, ea își are locul alături de drob, friptură de miel, ouă roșii și cozonac pe mesele românilor de Paște. Prajitura delicioasă cu aluat de cozonac și brânză dulce se gătește ușor și se termină rapid din farfurie.
Ingrediente
- 1 kg făină
- un cubuleț de drogjie
- 350 ml lapte
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- o cană de zahăr
- 4 oră
- zahăr vanilat
- coajă de la o lămâie
- un praf de sare
– Umplutură –
- 1 kg brânză dulce
- 8 ouă
- o cană de zahăr
- 2 linguri griș
- o pungă de stafide
- esență de vanilie
Mod de preparare
Separăm albușurile de gălbenușuri. Se bat gălbenușurile, două albușuri, sarea și zahărul până se topește ingredientul din urmă. Într-o ceșcuță cu lapte caldă dizolvăm cubulețul de drojdie. Într-un vas punem făina, facem o gaură în mijloc și adăugăm drojdia. Turnăm treptat ouăle bătute și laptele, zahărul vanilat, coaja de lămâne și începem să frământăm. Treptat, adăugăm și uleiul.
Coca trebuie să aibă o consistență elastică. Lăsăm aluatul să crească, timp în care facem umplutura. Amestecăm brânza cu ouăle, plus cele două albușuri rămase și zahărul. Dacă compoziția este apoasă, adaugă 2 linguri de griș. Stafidele le lăsăm la hidratat în esență de rom, apoi le adăugăm cu totul în compoziție. Împărțim aluatul în două părți: una o întindem ca pe o foaie de plăcintă pe fundul tăvii. Cealaltă bucată o împărțim în două jumătăți pe care le facem suluri, le împletim și le așezăm pe pereții tăvii. Pasca se lasă la cuptor 40 de minute.