Vopsitul ouălor de Paşte este o tradiţie frumoasă care s-a transmis creştinilor și este, din fericire, încă practicat, cu precădere la popoarele Europei si Asiei. Ouăle de Paște reprezintă un simbol al sărbătorilor pascale și ar trebuit vopsite cu grijă, ca rezultatul să fie cât mai plăcut. Iată „secretul“ vopsitului ouălor de Paște.
Sărbătorile pascale sunt marcate în comunitatea românească de primenirea caselor și a gospodăriilor, de slujbele speciale despre învierea Mântuitorului, dar și de o gamă largă de preparate tradiționale, iar de pe masa creștinilor nu trebuie să lipsească ouăle roșii, cozonacul sau friptura de miel. În ceea ce privește tehnica de vopsire a ouălor, există o diversitate de moduri în care acestea pot fi colorate. Cu toate că roșul este culoarea consacrată, ele pot fi vopsite și în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii.
Iată câteva sfaturi pentru un rezultat deosebit:
Conform tradiției, ouăle ar trebui vopsite în Joia Mare, dar reprezentanții bisericii sunt de părere că nu există o regulă cu privire la ziua exactă în care ar trebui încondeiate acestea.
Ouăle erau date în dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creației, fecundității, al vieții și al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii acestora fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.
Ouale de Paști erau adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită și „miercurea Păresimilor“.