Rețeta de baiț. Sacrificarea mielului a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului. Friptură sau drob, ambele simbolizează perfect Paștele și continuă tradiția religioasă în plan culinar. Cu toate acestea, sunt mulți oameni reținuți atunci când vine vorba despre acest tip de carne din cauza mirosului puternic de seu. Dar toate au un secret.
Mielul viu și nu friptura de miel a fost dintotdeauna considerat un simbol al Mântuitorului Isus și nu este de mirare date fiind referirile dese din Biblie la dragostea pe care o purta Dumnezeul lui Israel față de puii de animale, îndeosebi mieluții și vițeii, reușind să îi aducă zâmbetul pe buze. Prin această asociere, chiar Iisus s-a bucurat de o dragoste de fel sinceră și curată. Această sacrificare a animalului a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului.
Continuă tradiția, duce istoria mai departe. Cu toate acestea, sunt foarte mulți care spun că nu suportă carnea de oaie sau de miel, ba pentru că este mai tare decât carnea de porc sau vită, ba din cauza mirosului puternic de seu. Bucătarii sunt de părere că persoanele care nu suportă această carne nu au avut ocazia să consume un preparat făcut ca la carte. Ei susțin că, dacă este gătită corespunzător, carnea de oaie sau de miel își pierde mirosul specific și devine fragedă.
„Este ştiut faptul că oaia, mielul, berbecuţii au o carne pe care nu toţi o preferăm, poate din cauza mirosului. Înainte de a da câteva sfaturi pentru a înlătura acest iz, vreau să vă spun că această carne este foarte benefică pentru organism. Consumată să zicem cam 100 de grame pe zi, te ajută să scapi de ceva kilograme în plus., îţi ajută creierul să nu îţi îmbătrânească prematur, arde colesterolul rău din corp, are deci multe calităţi”, spune chef Cristi Dobre, bucătar buzoian care lucrează la restaurante din peninsula scandinavă.
„Există din bătrâni câteva procedee de înlăturare a mirosului greu de seu, de oaie scoasă la iarbă! Un mic sfat, înainte: cumpără-ţi de la ţărani ciobani de-ai noştri miel, berbecuţ, ori oaie pentru pastramă”, spune Chef Cristi Dobre. În primul rând, mirosul acela greu de oaie va dispărea dacă frecăm carnea făcută fleici, ca de friptură, cu jumătăţi de lămâie. Vom freca energic fiecare bucată în parte. O altă metodă ar fi opărirea fleicilor de oaie cu lapte proaspăt fiert şi lăsat cam două ore peste carne”, mai spune bucătarul.