17 apr. 2020 | 09:43

Cum alegi făina pentru cozonac. Secretul rețetelor lui Horia Vîrlan

Știri generale
Cum alegi făina pentru cozonac. Secretul rețetelor lui Horia Vîrlan
Cum alegi făina pentru cozonac. Secretul rețetelor lui Horia Vîrlan

Cozonacul se află printre bucatele speciale care se odihnesc pe masă, de Paști.  Pentru că pâinea dulce a Învierii reprezintă totodată și încununarea mesei, trebuie să iasă cât mai falnic și mai frumos. Factorul principal: făina. În ajutor gospodinelor vine bucătarul Horia Vîrlan.

Cum alegi fâina pentru cozonac

Similar cu pasca, cozonacul de Paște reprezintă o pâine dulce a Învierii și renașterii întregii creații, putând la fel de bine să fie pus pe masă în loc de pască ori împreună cu aceasta. Întrucât cozonacii sunt asociați și cu sărbătoarea Crăciunului ori alte sărbători religioase, simbolistica lor pascală este diminuată față de cea a prajiturii cu brânză și stafide, dar rămâne valabilă reprezentarea ritualică a jertfei Mântuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfințit, la biserică.

Peste toate, se poate spune că face parte din bucatele tradiționale de Paște ce sunt în bună măsură o garanție a continuității tradiției religioase în plan culinar. Cât despre prepararea lui, rețetele nu par atât de complicate, poate doar timpul de pregătire să fie exagerat pentru unii. Însă, pe lângă acesta, mai există un factor important care poate transforma reușita într-un fiasco: făina. Din spusele bucătarului Vîrlan, ea trebuie să fie cu mai mul gluten, pentru a nu se forma baloane de dioxid de carbon.

Secretul bucătarului Horia Vîrlan

„La orice aluat care se face cu drojdie, făina trebuie să fie cu mai mult gluten, altfel nu se formează acele baloane de dioxid de carbon. Făina este şi ea o fiinţă vie, ca vinul, ca noi oamenii şi atunci, dacă făina are gluten este mai elastică, se umflă, creşte. Dacă e fără gluten nu e bună”, a spus Horia Vîrlan într-un interviu pentru Adevărul.

Cât lăsăm aluatul la dospit? O altă întrebare pertinentă, care răsună în mintea gospodinelor după ce au frământat aluatul. „Frământatul mult este important pentru că dă acea elasticitate aluatului pentru a creşte bine. Frământatul este obligatoriu, cam un sfert de oră, poate chiar mai mult.. Pe de altă parte, aluatul trebuie dospit la o temepratură undeva la 35, 36, până în 37 de grade”, a completat bucătarul.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce secret ascunde biserica din România unde află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Click.ro
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și să arunci. Amendă 2000 lei
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PUTIN a DECIS URGENT! Undă de ȘOC în toată EUROPA
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro