08 nov. 2023 | 15:40

O femeie a dat Ministerul Sănătății în judecată și va primi gratis un medicament de 25.000 de lei. Ce s-a întâmplat

Sănătate
O femeie a dat Ministerul Sănătății în judecată și va primi gratis un medicament de 25.000 de lei. Ce s-a întâmplat
În România au fost aproximativ 260.884 de pacienți diagnosticați

Conform unei satistici din 2021, pe o perioadă de cinci ani, în România au fost aproximativ 260.884 de pacienți diagnosticați cu una din cele mai grave afecțiuni, dintre aceștia se pare că doar unul a reușit să dea în judecată Ministerul Sănătății și să și câștige, creând astfel un precedent și pentru ceilalți pacienți. Conform instanței, aceasta va primi gratis un medicament de 25.000 de lei.

Ce spune statistica UE despre pacienții diganosticați

În ultimii ani la nivel european, conform unei statistici, 4 din 5 pacienți nu știu că pot avea acces gratuit la un tratament din partea statului de reședință, care le poate salva viața. ”Youth Cancer Europe” a dezvăluit că o majoritate șocantă de cetățeni europeni, inclusiv tineri bolnavi de cancer, nu cunosc aceste aspecte.

Vezi și: Pacienții cu cancer, strigăt disperat pentru tratamentul care îi ține în viață: ”Am doi copii și vreau să trăiesc alături de ei”

Directiva privind asistența medicală transfrontalieră și Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială sunt două documente esențiale care le oferă cetățenilor UE dreptul de a primi gratuit un tratament vital în orice alt stat membru, plătit de țara de reședință, și nu de țara gazdă.

Acest lucru înseamnă că pacienții sunt adesea lăsați să se informeze singuri cu privire la acest drept, ceea ce are ca rezultat faptul că informațiile sunt accesate în mod incorect sau când este prea târziu, mai spun reprezentanții ONG-ul amintit.

Directiva a fost adoptată cu mai bine de opt ani în urmă

Dezvăluirea a fost făcută în timpul unei mese rotunde, găzduită de organizația de pacienți cu cancer condusă de tineri, la Parlamentul European din Bruxelles, ”Youth Cancer Europe”, care și-au împărtășit propriile povești, subliniind modul în care arată sistemul din perspectiva tinerilor cu cancer din întreaga UE.

„Directiva a fost adoptată cu mai bine de opt ani în urmă; regulamentul, cu 15 ani în urmă. Cu toate acestea, până în prezent, statele membre au făcut prea puțin pentru a-și dota cetățenii cu informații care le pot salva viața.

Punctele naționale de contact, care ar fi trebuit să devină faruri călăuzitoare în această căutare a accesului la asistență medicală în străinătate, s-au dovedit a funcționa doar pe hârtie, ajutând doar 200 de mii de pacienți pe an să primească tratament în străinătate. În Uniunea Europeană există 36 de milioane de persoane care trăiesc cu boli rare, dintre care multe nu pot beneficia de un tratament adecvat în propria țară.

Între timp, zeci de mii de tineri bolnavi de cancer mor inutil în fiecare an din cauza lipsei de informații, nu din cauza finanțelor sau a lipsei de opțiuni terapeutice. Dacă autoritățile europene prețuiesc generația viitoare, ar trebui să înceapă să lucreze pentru a ne salva viețile.”, spune Sarunas Narbutas, președintele organizației ”Youth Cancer Europe”, la Bruxelles.

Află și: Pacienții bolnavi de cancer, umiliți la Cluj. Imaginile care spun tot

În România au fost aproximativ 260.884 de pacienți diagnosticați. Ministerul Sănătății nu face nimic?

Un alt studiu, publicat în 2021, arăta prevalența cazurilor în România, iar conform datelor, numărul acestor pacienți a crescut alarmant de mult, în contextul în care la nivel de minister erau anunțate diferite programe de ajutor pentru aceștia, dar realitatea din teren era că acele tratamente necesare fie nu erau gratuite, multe dintre ele, fie medicația nu exista.

O femeie a dat Ministerul Sănătății în judecată și va primi gratis un medicament de 25.000 de lei. Ce s-a întâmplat

Studiu de caz din 2021

Din păcate, realitatea ne spune că, în ciuda progreselor medicale semnificative în acest domeniu, cancerul este încă o problemă majoră de sănătate publică în România, iar prevalența cancerului crește vertiginos, după cum arată raportul OMS, cu 20% în următorul deceniu, atât la nivel local, cât și la nivel european.

O femeie a dat Ministerul Sănătății în judecată și va primi gratis un medicament de 25.000 de lei

Printre mulții pacienți diganosticați cu această afecțiune gravă se numără și femeie din județul Alba, care avea nevoie de un anume tratament pentru forma de afecțiune cu care era diganosticată. Numai că, și nu este un caz singular, Ministerul Sănătății îi refuza medicamentele, pe motiv că acestea nu sunt incluse în lista medicamentelor cu caracter gratuit, fiind vorba de NIVOLUMAB, care ar costa aproximativ 5.000 de euro.

Vezi despre: Tratament revoluționar pentru cancer, chiar în România. Se face la Fundeni, de câteva săptămâni

Având aceste date ale problemei, pacienta a decis să meargă în instanța de judecată, unde a înaintat un proces, reclamatul fiind Ministerul Sănătății, precum și împotriva Agenției de reglementare a medicamentelor din România.

Conform datelor inițiale, după cum spune și publicația locală Alba24, NIVOLUMAB nu apare pe lista medicamentelor compensate, așa că femeia nu a avut altă variantă decât să recurgă la instanța de judecată. În urma acestui demers, instanța a decis în favoarea pacientei, creându-se în acest moment un precedent pentru toți pacienții aflați într-o situație similară.

Descoperă și: Protest inedit la Timișoara. Sute de oameni au venit cu plăpumi și paturi pentru pacienții oncologici ținuți în frig

Concret, Curtea de Apel Alba a decis ca medicamentul NIVOLUMAB să-i fie compensat în proporție de 100%, astfel că pacienta va trebui să beneficieze de la Ministerul Sănătății de medicația necesară, fără a plăti nimic. Este o victorie extrem de importantă, atât pentru pacienta în cauză, cât și pentru ceilalți pacienți care nu au parte de medicamentele necesare în mod gratuit. Pe de altă parte, actualul ministru, Alexandru Rafila a fost aspru criticat pentru nelansarea unui plan național pentru pacienți, iar Ministerul Sănătății nu a dat nicio explicație până la această oră.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro