România în timp de pandemie scoate la iveală din ce în ce mai multe nereguli, abuzuri și chiar încălcări a unor coduri profesionale și de deontologie. Un asemenea exemplu se întâmplă zilele astea la Cluj.
Așa se face că, în pline restricții și încă sub auspiciile unei pandemii, la Cluj lumea stă la cozi interminabile, bolnavi de cancer fiind, așteătând să fie testate pentru COVID-19, înainte de a intra în spital pentru a-și primi tratamentul. Este vorba de aproximativ 500 de persoane în această situație. Situați actuală nu este prima, acest lucru întâmplându-se și primăvară, la Cluj-Napoca. Oficialii spitalului spun că aceste cozi se formează din cauza procedurii de triaj epidemiologic care durează foarte mult și că perioada stării de urgență, oamenii au stat acasă, iar acum au venit să își reia tratamentele.
Situația se repetă aproape zilnic, numărul pacienților care stau la acste cozi, crescând de la o zi la alta, mulți veniți din alte județe ale țării pentru tratamentele necesare. Oamenii spun că au fost zile în care cozile din fața spitalului oncologic din Cluj erau formate din 1000 de persoane, iar autoritățile ridică din umeri și nu au făcut nimic pentru a reglementa în vreun fel stiuația.
Autoritățile clujene au declarat că tocmai din cauza triajului care se face afară s-au format aceste cozi pe zeci de metri. Conform Prefecturii clujene, aceste cozi se desfășurau anterior epidemiei cu COVID-19 în interior, iar acum, în condițiile pandemiei, triajul este efectuat afară tocmai pentru a limita pe cât posibil transmiterea virusului.
”Cozi de zeci de metri, în frig și ninsoare, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineață, de la ora 7! Pacienții cu cancer stau cu orele de dimineață la cozi infernale, în frig, pentru a primi tratamentul de care depinde supraviețuirea lor. În plină criză Covid 19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, nu se respectă cei 1. 5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiți de suferința oamenilor și nu sunt capabili să ia măsuri.
Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește, crimă colectivă. Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor on line pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină. Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți sau mai degrabă ambele. Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima”, notează Emanuel Ungureanu, deputată de Cluj.