Mulți oameni resimt stări de somn după ce mănâncă. Acest lucru poate fi un rezultat natural al tiparelor de digestie și al ciclurilor de somn. Unele tipuri de alimente și momentul mesei pot, de asemenea, să îi facă pe oameni să se simtă deosebit de obosiți după masă. O scădere a nivelului de energie după ce mănânci se numește somnolență postprandială.
Cercetătorii au teorii diferite cu privire la cauza oboselii după masă, dar, în general, sunt de acord că este un răspuns natural și că, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Senzația de somn și oboseală sau dificultatea de concentrare după o masă este relativ frecventă. O persoană se poate simți deosebit de obosită, în funcție de ce, când și cât de mult a mâncat.
Mai jos, discutăm câteva motive pentru care o persoană poate simți stări de somn după masă și cum să prevenim acest lucru.
Alimentele bogate în proteine și carbohidrați îi pot face pe oameni să aibă stări de somn decât alte alimente. Unii cercetători cred că o persoană se simte obosită după ce mănâncă pentru că organismul său produce mai multă serotonină.
Serotonina este o substanță chimică care joacă un rol în reglarea stării de spirit și a ciclurilor de somn. Un aminoacid numit triptofan, care se găsește în multe alimente bogate în proteine, ajută organismul să producă serotonină, deci starea de somn.
Carbohidrații ajută organismul să absoarbă triptofanul. Din aceste motive, consumul unei mese bogate atât în proteine, cât și în carbohidrați poate face ca o persoană să se simtă somnoroasă. Triptofanul se găsește în alimentele bogate în proteine. Printre acestea se numără:
Alimentele care conțin niveluri ridicate de carbohidrați includ:
Oamenii mănâncă adesea o combinație de proteine și carbohidrați înainte de somn, cum ar fi cerealele cu lapte.
O persoană poate fi mai predispusă să experimenteze stări de somn postprandială după o masă mare. Persoanele care mănâncă prânzuri mai mari pot experimenta mai mult starea de somn după-amiaza decât cele care mănâncă mai puțin la prânz.
Mâncatul determină creșterea glicemiei și poate urma o scădere a energiei. Alți factori pot contribui la somn după masă, sunt după cum urmează:
Senzația de somn după o masă poate fi frustrantă, mai ales după prânz, când o persoană poate avea nevoie să fie alertă. O scădere a energiei în timpul zilei poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele care lucrează în condiții de risc, cum ar fi cele care conduc mașini sau vehicule.
Un studiu din 2017 privind efectele alimentației asupra performanței lucrătorilor din turele de noapte a constatat că cei care au mâncat noaptea au avut performanțe mai slabe și erau mai somnoroși la ora 4 dimineața decât cei care nu mâncaseră.
În loc să mâncați mese mari, mâncați mese mai mici și gustări la câteva ore pentru a menține nivelul de energie. Un fruct sau o mână de nuci ar trebui să fie suficiente pentru a vindeca o scădere de energie și eliminarea stării de somn.
O persoană care doarme suficient noaptea este mai puțin probabil să experimenteze o scădere semnificativă de energie după prânz. Asta însedamnă că senzația de somn este mai accentuată.
Efectuarea de exerciții fizice ușoare în timpul zilei, în special după ce mănâncă, poate ajuta persoanele să se simtă mai puțin obosite.
Încercați terapia cu lumină puternică. Autorii unui studiu din 2015Trusted Source au constatat că expunerea oamenilor la lumină puternică după prânz a redus oboseala.
Alcoolul îi poate face pe oameni să se simtă mai obosiți. Este cunoscut faptul că consumarea de alcool poate crea stări de somnolență, așa că este mai bine să evitați acest lucru.
Dacă o persoană este în mod continuu obosită după ce mănâncă și dacă acest lucru îi afectează calitatea vieții, ar trebui să vorbească cu un medic.
Următoarele afecțiuni medicale ar putea contribui la oboseala excesivă după masă:
Mulți oameni se confruntă cu o scădere a energiei după ce mănâncă. Mesele mari și mesele bogate în proteine și carbohidrați sunt cele mai susceptibile de a-i face pe oameni să se simtă stări de somn. În cele mai multe cazuri, o scădere a energiei după masă este un răspuns biologic natural.
Cu toate acestea, dacă acest lucru împiedică activitățile zilnice, o persoană poate beneficia de schimbarea conținutului și a momentului mesei. Dacă aceste tipuri de schimbări nu ajută, consultați un medic.