Motivul pentru care Ladislau Boloni nu a preluat naționala României. S-a aflat adevărul

Motivul pentru care Ladislau Boloni nu a preluat naționala României. S-a aflat adevărul
Ladislau Boloni a fost la un pas de preluarea postului de selecționer al naționalei României, dar negocierile cu FRF au eșuat

Motivul pentru care Ladislau Boloni nu a preluat naționala României. Fostul mare internațional român a fost foarte aproape de a deveni selecționer pentru a doua oară în cariera de antrenor. Până la urmă, marți, FRF a anunțat că Edi Iordănescu va fi cel care va prelua banca tricolorilor. Miercuri, într-o conferință de presă, Ladislau Boloni a explicat motivele pentru care nu s-a mai înțeles cu oficialii federației în privința preluării postului pentru care era dat aproape ca sigur, la un moment dat.

Motivul pentru care Ladislau Boloni nu a preluat naționala României

Motivul pentru care Ladislau Boloni nu a preluat naționala României. Căutarea FRF pentru înlocuitorul lui Mirel Rădoi pe banca tricolorilor a luat sfârșit. Marți, Edi Iordănescu a fost prezentat ca noul selecționer al primei reprezentative. Până cu câteva zile înainte, marele favorit era, însă, Ladislau Boloni, cel care mai antrenase naționala între 2000-2001.

Ladislau Boloni și FRF nu s-au mai înțeles în privința termenilor din contract. Președintele federației, Răzvan Burleanu, a explicat, tot marți, care au fost motivele pentru care înâelegerea cu Boloni a picat.

„Au fost mai multe întâlniri față în față. Inclusiv intervenții ale avocaților noștri și ale domnului Boloni. Ca și concluzie aș spune că dânsul și-a dorit să preia mandatul de selecționer. Nu au fost probleme din punct de vedere financiar. Au fost alte 3 elemente care au dus la eșecul negocierilor.

În primul rând, introducerea unui obiectiv intermediar. Când ne referim la obiectiv intermediar ne gândim la importanța Ligii Națiunilor.Al doilea a fost cel legat de stabilitatea staff-ului tehnic și al treilea legat de clauzele de reziliere. Am vrut să nu mai repetăm greşeala FRF din pirmul său mandat”, a declarat Răzvan Burleanu în această problemă, la conferința de la FRF.

S-a aflat adevărul

Ladislau Boloni și-a expus punctul de vedere în aceeași problemă, într-o conferință de presă desfășurată miercuri. El a declarat că discuțiile au picat deoarece FRF i-a impus să termine pe locul 1 sau 2 în grupa din Liga Națiunilor, în timp ce el dorea să fie calificarea la EURO 2024. Boloni a spus că impunerea unui obiectiv secundar ce făcea ca durata contractului să fie, practic, necunoscută, a fost ceva cu care nu s-a mai întâlnit în cariera sa.

„Eu nu am semnat niciodată un contract la care să nu știu data de sfârșit. Eu nu știam până când semnez, putea fi și pe 5-6 săptămâni. Eu credeam că obiectivul principal rămâne principal și nu credeam că-l încurcăm cu unul secundar. Nu am văzut niciodată așa ceva, un contract fără o dată de terminare fixă. Eu nu am putut să accept să fiu demis dacă terminam pe locul 1-2 în Liga Națiunilor.

În cazul meu au fost 3-4 puncte care aveau repercusiuni și pentru problemele celelalte. Luând în mână contractul propus am văzut obiectivul principal calificarea la EURO 2024, care mă interesa deosebit de mult. Dar îmi dădeam seama că obiectivul principal vine pe plan secundar. Era un obiectiv pe care eu îl consideram secundar, care tot timpul și tot timpul revenea”, a declarat Ladislau Boloni la conferința de presă.

„Doream ștergerea obiectivului intermediar din Liga Națiunilor”

Boloni a subliniat de mai multe ori faptul că a dorit ștergerea acelui obiectiv intermediar – adică cel legat de performanța din Liga Națiunilor – dar nu a fost posibil. De asemenea, contractul nu prevedea nicio despăgubire financiară în caz de demitere din cauza neîndeplinirii obiectivului fixat pentru Liga Națiunilor.

„Eu doream să ajung la un acord, poate și ei, dar ne împiedicam tot timpul de acest obiectiv intermediar. Eu doream ștergerea obiectivului intermediar din Liga Națiunilor. Eu doream să mă folosesc de competiție pentru a pregăti meciurile de calificare la Campionatul European.

Dacă terminam contractul după 5 luni nu era niciun fel de recompensă financiară. Mi-au zis că nu pot ține un antrenor care pierde pentru că au alte obiective. Pai, atunci, de ce dracu’ mă cauți pe mine? Acest tratament mă deranja. Simțeam că Burleanu mă vrea, dar apoi ce venea spre mine nu acoperea cuvintele sale. Dacă mă vrei într-adevăr, ma lași să muncesc”, a mai spus Boloni.

„În viața mea nu am avut zile așa tensionate”

Ladislau Boloni a menționat că, totuși, partea financiară nu a fost o problemă, dar se simte trist față de modul în care au fost abordate negocierile de către cei de la FRF.

„Partea financiară nu a fost nicio problemă, nicio piedică. Supărat nu sunt, dar trist da. Sunt puțin trist. În viața mea nu am avut zile așa tensionate, așa de grele de suportat că aceste 2 săptămâni. Eu doream să ajung la un acord, poate și ei, dar ne împiedicam tot timpul de acest obiectiv intermediar”, a concluzionat Ladislau Boloni.

De asemenea, tehnicianul a mai spus că l-ar fi vrut ca antrenor secund pe Adrian Ursea, fostul „principal” de la Nice, propunere întâmpinată cu reținere de către oficialii FRF, Aceștia i-au sugerat să aleagă între Adrian Mutu, Liviu Ciobotariu și Emil Săndoi, tehnicieni agreați la nivelul federației.

Ladislau Boloni a mai fost selecționerul naționalei, vreme de un an, între iulie 2000 și iulie 2001. Bilanțul său a fost de 8 victorii, 2 egaluri, 3 înfrângeri, în 13 partide. În acel mandat, Boloni preluase România la startul preliminariilor pentru Mondialul din 2002 şi a demisionat înainte de ultimele două meciuri, pentru a pleca la Sporting Lisabona.