Când eram mici, bunicii ne speriau cu acele povești cu fantome și strigoi, dar se pare că unele povești au și un sâmbure de adevăr. Conform unor astfel de legende, vorbim azi de locul cel mai bântuit de pe Pământ, unde și vizitatorii au fost interziși să meargă acolo. Citește mai departe și află care este acest loc.
Știați că unul dintre cele mai bântuite locuri din Italia se află în Veneția? Insula Poveglia, formată din trei insule mici, este exact locul cel mai bântuit de pe Pământ. Când vine vorba de această insulă, este puțin cam greu de spus ce este adevărat și ce este inventat, deoarece multe suspiciuni și povești înconjoară insula.
Poveglia cuprinde un set de trei insule, două dintre ele fiind formate în mod natural, iar cea de-a treia semănând cu Veneția prin utilizarea de piloni de lemn și straturi de pământ. Una dintre insule este în întregime plină de vegetație, cealaltă găzduiește clădirile principale, iar în cele din urmă, cea mai mică este un octogon, folosit ca un mic fort pentru a proteja insula.
Dacă ajungi aici vei găsi Poveglia, locul cel mai bântuit de pe Pământ, plutind în largul capătului de sud-vest al Lido di Venezia. Astăzi, insula găzduiește doar câteva clădiri mici pe insula principală, care este în întregime abandonată.
Conform datelor istorice, pe insula Poveglia veneau primii locuitori în secolul al VII-lea, iar în anii care au urmat a devenit o comunitate mică și pașnică, care a evitat invaziile de pe continent. Evitând continentul, au avut, de asemenea, norocul de a evita taxele, deseori făceau comerț cu Pellestrina din apropiere, dar în general evitau Peninsula Italică.
Vezi și: Locurile bântuite din București. Poveștile macabre ale clădirilor îți vor da fiori
În secolul al XIV-lea, Războiul Chioggia, un conflict prelungit între republicile maritime Genova și Veneția, a dus la abandonarea insulei. Populația a fost apoi relocată în partea principală a Veneției, în principal pe insula Giudecca. Abia în secolul al XVIII-lea a fost redată în folosință ca loc de depozitare pentru Republica Veneția, iar ulterior, în 1776, a intrat sub jurisdicția Biroului de Sănătate Publică local. Inițial, servind ca formă de control vamal, a fost ulterior reprofilat ca loc de control al ciumei.
În 1793, două nave care s-au oprit pentru un control au fost observate cu mai multe cazuri de ciumă și au fost obligate să se oprească aici, iar de atunci insula a devenit un loc de carantină pentru ciumă. Având în vedere că celelalte două insule de carantină ale Veneției, Lazzaretto Nuovo și Lazzaretto Vecchio, ambele pline, pacienții au fost acum trimiși aici, la Poveglia.
Vezi și: Locurile bântuite din București. Care sunt clădirile din centrul Capitalei care ar ‘găzdui’ fantome
Chiar și după ce ciuma a dispărut, insula și-a păstrat rolul de stație de carantină pentru navele aflate în drum spre Veneția. În secolul al XX-lea, s-a transformat în sediul unui spital de psihiatrie. Astăzi, insula rămâne complet pustie și este deținută de guvern. Cu toate acestea, au existat mai multe încercări de a o vinde unor proprietari privați, iar turiștii amatori de senzații tari nu au ce căuta nici astăzi pe insulă, ca urmare a focarelor de infecții, dar și din cauza poveștilor ciudate care înconjoară Poveglia, locul cel mai bântuit de pe Pământ.
Cu toate acestea, deoarece insula este proprietate de stat, există opțiunea de a solicita o permisiune specială de la municipalitate pentru a o vizita. De obicei, o astfel de permisiune este acordată în scopuri precum echipe de filmare, proiecte de fotografie sau cercetare. Dar, merită subliniat faptul că toate structurile rămase au fost lăsate în ruine și nu sunt foarte sigure de explorat. Majoritatea scărilor și tavanelor s-au prăbușit, iar vegetația a pus stăpânire pe ele.
O poveste spune că 50% din Insula Pământ este formată din cenușă umană. Cel puțin acesta este unul dintre zvonurile care circulă. Cu toate victimele ciumei, spitalul nu a știut cum să scape de cadavre, așa că a decis să le ardă. Deși acest lucru pare rezonabil, cercetările împărtășesc o poveste diferită.
Numărul exact diferă, dar se pare că au existat aproximativ 100.000 de victime și, în loc să fie arse, acestea au fost lăsate în așa-numitele „gropi de ciumă”. Este greu de spus care versiune a poveștii ar putea fi mai înfiorătoare. Indiferent de modul în care au fost aruncate cadavrele, zeci de mii de persoane și-au pierdut viața pe insulă și au fost lăsate acolo.
O altă versiune a poveștii spune că directorul azilului a înnebunit și a sărit din turnul cu ceas. Dar, potrivit legendei, nu saltul a fost cel care i-a provocat moartea, ci o ceață misterioasă. Acest doctor era cunoscut pentru că era puțin nebun și pentru că făcea experimente pe pacienți, inclusiv pentru că a efectuat mai multe lobotomii. Cu toate astea, nu există nicio dovadă concretă care să susțină existența unui astfel de doctor pe insulă sau vreo înregistrare a unei tentative de sinucidere, însă pe insulă a existat un azil.