Românii care au ajuns la această oră pe Autostrada Soarelui au parte de un spectacol nedorit, ca urmare a temperaturilor ridicate de la această oră. Conform informațiilor din teren, este vorba de izbugnirea unui incendiu pe Autostrada Soarelui în zona de verdeață.
Valorile termice din ultimele zile au dus la riscuri ridicate de declanșare a incendiilor de vegetație. Se pare că o astfel de situație are loc la această oră, fiind vorba de un incendiu pe Autostrada Soarelui.
Se știe exact care este kilometrul în dreptul căruia s-a produs incendiul de pe Autostrada Soarelui, care s-ar putea întinde rapid, mai ales dacă ținem cont că pe anumite zone este vorba de vegetație uscată. Nu este eliminată nici o posibilă mână criminală care ar fi dat foc la anumite deșeuri, dar se încearcă stingerea incendiului.
Vezi și: Ultima oră! Mașină, în flăcări pe Autostrada Soarelui. Circulația este blocată
A fost emis și un comunicat din partea celor de la Centrul INFOTRAFIC care face preziări cu privire la acest incendiu pe Autostrada Soarelui:
”Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 72, în zona localității Dor Mărunt, pe sensul către București, județul Călărași, din cauza unui incendiu de vegetație ce afectează proximitatea părții carosabile, traficul rutier este oprit. Acționează forțe MAI pentru lichidarea incendiului. Se estimează reluarea normală a circulației în 30 de minute.”, se precziează în atenționare.
Datorită temepraturilor ridicate și a faptului că există vegetație uscată, de-a lungul timpului au mai avut loc astfel de situații, multe dintre ele având ca și cauză lipsa curățării spațiilor uscate de vegetație. În alte cazuri, deși puține, se constata că era vorba de greșeala participanților la trafic care, din înconștiență, dădeau foc la gunoaie.
Specialiștii mai spun că o altă cauză ar putea fi și existența cioburilor de sticlă care pot pornii incendiile instant, sau a pet-urilor de plastic aruncate și care, odată încinse, pot declanșa incendii din senin.
Vezi și: Incendiu masiv în Craiova. 10 hectare de vegetaţie au fost mistuite la hipodrom
Statistica arată că în 2021, au avut loc sezoane de incendii severe în sudul Europei și în alte părți ale lumii, datorită temperaturilor extrem de ridicate și a vegetației uscate. O serie de incendii devastatoare au coincis cu valuri de căldură record, mai întâi în iunie și apoi la sfârșitul lui iulie și până la jumătatea lui august, în urmă cu doi ani.
Vezi și: Imagini false cu incendiul din Amazon, răspândite de vedete: cine a greșit
Incendiile și canicula au afectat țări din întreaga regiune mediteraneană, inclusiv Turcia, Grecia, Italia, Franța, Albania, Macedonia de Nord și Spania, Algeria și Tunisia în nordul Africii, precum și țări din Orientul Mijlociu, precum Liban și Israel.