Imagini false cu incendiul din Amazon, răspândite de vedete: cine a greșit

Imagini false cu incendiul din Amazon, răspândite de vedete: cine a greșit

Pădurea amazoniană s-a confruntat cu incendii de proporții astronomice în ultimele săptămâni, dar încrederea în amploarea evenimentului scade, când mai multe vedete folosesc fotografii false sau foarte vechi pentru a ilustra situația dramatică.

Conform Institutului Național de Cercetare Spațială din Brazilia, peste 74.000 de incendii au fost înregistrate în acest an în pădurile țării. Valoarea este de aproape două ori mai mare decât cele 40.000 de focuri înregistrate în 2018. Cu o creștere de 83% față de acum un an, gravitatea situației din ultimele luni este cea mai mare înregistrată până acum, din momentul în care autoritățile braziliene au început să țină evidența acestor fenomene.

Din păcate, pentru că incendiile cu păduri sunt foarte dese și nici măcar în pădurea amazoniană nu au fost primele, multe dintre fotografiile care au devenit virale în ultimele săptămâni nu sunt autentice, dintr-un motiv sau altul. Fotografia de intro, de mai sus, este aceeași folosită de vloggerul Logan Paul pentru a-și manifesta empatia pentru situația din Amazon. Din păcate, ilustrează un incendiu în pădurea amazoniană de mai bine de 20 de ani. Aceeași imagine a fost folosită și de Jaden Smith, fiul lui Will Smith.

Nici măcar Leonardo DiCaprio, care este una dintre personalitățile implicate activ în multe proiecte pentru protejarea mediului nu a folosit o imagine actuală când a postat pe Instagram despre incendiul din Amazon. În schimb, a utilizat o imagine folosită de CNN în 2018 pentru a vorbi de incendiile de la acea vreme din pădurile Braziliei. Pentru că este o persoană influentă, fotografia eronată a lui DiCaprio a fost preluată imediat de președintele Franței, care a clasificat situația ca pe o criză internațională.

Actorul David Licauco a făcut o postare pe Twitter cu eticheta #PrayForAmazonia și un colaj de patru poze, dar niciuna dintre ele nu a fost de la evenimente din această vară. Cele două din stânga sunt din Amazon de acum câțiva ani, în timp ce cele din dreapta sunt imortalizate în Suedia și Montana, SUA. Bloggerița Nathalie Munoz a inclus în postarea sa imagini virale cu animale chinuite, dar acelea sunt vechi și dintr-un cu totul alt set de circumstanțe.

Deși postările pe marginea incendiilor din Amazon sunt lăudabile și, de cele mai multe ori, au un scop nobil în spate, pentru că utilizează fotografii eronate, s-ar putea să fie considerate știri false. Astfel, anulează scopul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI