Incendiu puternic de vegetație uscată Buzău. Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de nouă ore VIDEO

Incendiu puternic de vegetație uscată Buzău. Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de nouă ore VIDEO
Incendiu de vegetație uscată la Cislău

Pompierii s-au luptat din de nouă ore, după ce un incendiu de vegetație puternic a izbucnit pe raza localității Cislău, județul Buzău. Pe lângă pompieri, la intervenție au participat jandarmii, și localnicii care au întins o mână de ajutor.

Vântul i-a împiedicat pe salvatori să stingă flăcările mai repede

Cel mai probabil, cineva a dat foc vegetației uscate din zonă, însă flăcările s-au extins cu repeziciune spre casele oamenilor, care nu au stat mult pe gânduri și le-au sărit în ajutor pompierilor și jandarmilor. De asemenea, intervenția a fost îngreunată de vântul puternic, fiind favorabil pentru extinderea mult mai rapidă a flăcărilor.

”Până la venirea pompierilor, localnicii sunt cei care au salvat casele din jurul focului”, a declarat Constantin Mitroiu, primar Cislău.

Focarele se aflau la o altitudine mai înaltă, iar pompierii, jandarmii și pădurarii au urcat până la acestea pentru a le stinge. Zona în care a izbucnit incendiul era împădurită, iar intervenția a fost extrem de dificilă.

”E o pădure de foioase, însă este o zonă foarte accidentată şi foarte greu accesibilă, ceea ce face ca incendiul să fie foarte greu de stăpânit”, a explicat George Tăicuţu, şef Ocol Silvic Cislău.

Potrivit ISU, aproximativ 160 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș au ars în totalitate. Cauza cea mai probabilă a incendiului este acțiunea intenționată a unor persoane iresponsabile. Pompierii din Buzău au intervenit la peste 60 de astfel de incendii, doar în luna martie. Circa 2.000 de hectare au ars.

Risc de explozie din cauza unui incendiu de vegetație uscată

Un alt incendiu de vegetație uscată de proporții a avut loc pe un câmp din localitatea Bălteni, județul Dâmbovița. De data acestea, situația a fost mai gravă, având în vedere că flăcările erau aproape de un depozit de gaze naturale de la Butan Gas. Pompierii au spus că incendiul ar fi putut provoca o adevărată catastrofă dacă ajungea până la depozit.

Flăcările au izbucnit în jurul orei 19:00, marți seară și s-au extins cu repeziciune până la depozitul de gaze naturale. Zona este cunoscută ca fiind una periculoasă. Nu peste prima dată când un astfel de incident are loc. Vântul bătea puternic, lucru care a îngreunat semnificativ intervenția pompierilor. Din fericire, aceștia au reușit să elimine flăcările înainte de a ajunge la butelii.

„Garda Răcari a intervenit în comuna Conteşti, sat Bălteni, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată care s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 4 ha. Deşi suprafaţă de teren se află în apropierea unui operator economic din zona, flăcările nu s-au extins către acesta. Totodată, a fost alertat Serviciul privat pentru situaţii de urgenţă al operatorului, preventiv, pentru intervenţia în cazul posibilităţii de propagare către acesta”, a precizat ISU Dâmboviţa.

Oamenii legii fac verificări pentru a afla cine a pornit incendiul, pentru a fi trași la răspundere și sancționați corespunzător.

Urmăriți Playtech.ro și pe