Ce greșeală fac românii când lucrează de acasă și de ce se îngrașă de fapt. Deși munca de acasă are avantaje, ea vine la pachet și cu o serie de dezavantaje, mai ales în ce privește pauzele și programul de masă. Cum gustările nesănătoase sunt la îndemână de cele mai multe ori, ele pot face imposibilă lupta cu kilogramele în plus.
Specialiștii atrag atenția cu privire la „tentațiile” culinare, iar un echilibru alimentar înseamnă disciplină, în primul rând. Trebuie deci o disciplină a meselor, nu neapărat a orelor fixe, ci aceea de a nu mânca din alte motive decât nevoia fiziologică de foame.
Și nu doar tentația ronțăielilor nesănătoase pune piedici în alimentația sănătoasă, întrucât specialiștii în nutriție atrag atenție și în ce privește ronțăielile sănătoase de tipul: nuci, alune, migdale, fructe uscate.
Atunci când sănătatea depinde de kilogramele în plus, trebuie avut în vedere că și aceste ronțăieli sănătoase costă multe calorii, care rămân necheltuite, pentru că, în general, asta se întâmplă mai ales atunci când lucrezi de acasă. Deci, obiceiul ronțăielilor, fie ele chiar și din categoria celor „sănătoase”, trebuie eliminat.
„Sunt trei elemente foarte importante care ne îngrașă, dar din punctul meu de vedere, printre ele nu se află mâncarea. Se numără, în schimb, ronțăielile dintre mese, se numără ceea ce bem – nu mă refer neapărat la alcool, ci mă refer la cafea, mă refer la cappuccino, la sucuri carbogazoase, la tot felul de lucruri despre care noi credem că ne „întăresc” și ne „trezesc”. Ar trebui să bem apă simplă. Iar al treilea element este faptul că nu facem mișcare. În momentul în care lucrăm de acasă, cu siguranță că le facem pe toate trei”, a spus dr Laura Ene pentru Digi 24.
Specialiștii în nutriție sunt de părere că cele mai sănătoase alimente pentru corp sunt cele care se pot găsi în piețe, alimentele neprocesate. Legumele, care nici nu costă mult, și care pot fi fierte, la cuptor sau la grătar sau crude, sub formă de salată, sunt de preferat.
Astfel, jumătate din farfurie trebuie alcătuită, cel puțin la masa de prânz, dar și seara, din aceste legume. Varză, conopidă, broccoli, ciuperci, fasole verde în stare proaspătă sau, dacă nu le găsim astfel, se pot folosi cele congelate. Se pot arunca imediat într-o tigaie alături de o carne slabă sau de un pește.
Astfel, carnea cu legume, peștele cu legume, cu multe condimente și ierburi aromatice, pline de antioxidanți, pot constitui un prânz foarte bun. Se poate însoți cu două felii de pâine, o garnitură de cartofi sau de orez.
De asemenea, gustarea între mese poate să fie un fruct, într-o zi pot să fie și două mese principale și o gustare intermediară – un mic dejun târziu, o gustare intermediară până în cină și o cină luată un pic mai devreme. Speciliștii susțin că varianta unei singure mese pe zi nu este o variantă potrivită.