Fructele și legumele sunt foarte importante în alimentația noastră. Specialiștii recomandă să le avem în farfurie pe cât de des posibil, iar cel puțin una din gustări să fie formate din acestea. Cum trebuie să le speli după ce le aduci de la cumpărături? Majoritatea românilor fac această greșeală, indiferent dacă le cumpără de la supermarket-uri sau de pe tarabele din piață. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?
Cu toții avem obiceiul de a curăța fructele și legumele abia cumpărate sub un jet puternic de apă. Specialiștii susțin că nu este deloc bun modul de abordare. Se pare că o altă metodă foarte simplă ne ajută în acest sens și aduce și beneficii importante.
Fatima Ajia, doctor în Studii Urbane și Planificare de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, vine cu o soluție. Aceasta menționează într-un interviu pentru republica.ro că apa reprezintă o sursă epuizabilă pe care trebuie să o conservăm pe cât de mult putem.
Spălatul fructelor și legumelor sub un jet puternic ne poate duce la un consum considerabil. Specialistul indică faptul că ar trebui să le băgăm în chiuveta cu apă. Pentru asta este necesar să umplem chiuveta cu o cantitate mare de apă și să spălăm totul meticulos.
În modul acesta se va economisi mai multă apă, iar fructele și legumele vor petrece mai mult timp în contact cu apa. De asemenea, un pas important este și în privința depozitării lor. Pentru a nu se înmuia sau a-și schimba textura chiar și în interior, este nevoie doar să le ștergi cu o lavetă umedă înainte de a le băga în frigider.
Dacă le vei spăla și le vei pune într-o pungă de plastic alături de care au fost cumpărate, condensul format și diferența uriașă de temperaturi le va face să se deterioreze mult mai rapid decât ar face-o în mod normal.
Ele trebuie păstrate în cămară, ascunse de lumina soarelui, pe rafturile de jos ale dulapurilor din hol sau în partea de jos din frigider. Trebuie să le alegi locul potrivit în funcție de textura lor.
Portocalele pot sta și afară, dar dacă lași strugurii sau căpșunile în căldură știi sigur că nu o să te mai poți bucura de ele. Experții recomandă totuși să le consumi imediat după ce le-ai cumpărat și să achiziționezi atât cât ai nevoie pentru cel mult trei zile, ulterior să îți refaci stocul.