În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, o sărbătoare care marchează finalul ciclului festiv al iernii. Aproximativ două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan, această zi devenind prilej de bucurie și urări de bine pentru toți cei care își serbează onomastica.
Cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a pregătit poporul pentru venirea lui Iisus Hristos. În al 15-lea an al domniei împăratului Tiberiu, Sfântul Ioan a început să predice, îndemnând la pocăință: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. El este cel care l-a botezat pe Iisus în apele Iordanului, eveniment sărbătorit cu o zi înainte, pe 6 ianuarie, de Bobotează.
Născut din preotul Zaharia și Elisabeta, o rudă a Fecioarei Maria, Sfântul Ioan a fost vestit de Arhanghelul Gavriil ca fiind un dar de la Dumnezeu. Numele său, de origine ebraică, înseamnă „Jahve a avut milă” sau „Dumnezeu este milos”.
Această sărbătoare este una deosebit de importantă în România, având în vedere numărul mare de persoane care poartă numele Ioan, Ion, Ioana, Ionela, Oana și alte variante derivate. Peste 1,3 milioane de bărbați și 650.000 de femei își celebrează onomastica pe 7 ianuarie, transformând ziua într-o adevărată sărbătoare națională.
Iată cui trebuie să le spui „La mulți ani” în această zi de sărbătoare:
Sărbătoarea Sfântului Ioan este cunoscută și sub numele de „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. În tradiția populară, această zi este asociată cu mai multe obiceiuri și credințe. De exemplu, se spune că dimineața de Sfântul Ion trebuie să înceapă cu stropirea cu agheasmă, pentru a fi ferit de boli pe parcursul anului.
Totodată, în popor există expresia „Se botează gerul”, care simbolizează începerea unei perioade mai calde după frigul Bobotezei. Ziua este considerată una a veseliei, iar cei care nu se bucură în această zi riscă să fie triști tot anul.
Sfântul Ioan este, de asemenea, văzut ca un protector al pruncilor. Cei care respectă sărbătoarea speră să aibă copii sănătoși și gospodării ocrotite de foc sau de animalele sălbatice.
Pentru mulți români, sărbătoarea Sfântului Ioan reprezintă un prilej de a transmite mesaje de felicitare. Urările clasice includ dorințe de sănătate, fericire și prosperitate, precum:
În această zi, familiile și prietenii se reunesc pentru a celebra, transformând-o într-un moment de bucurie și recunoștință.
Numele Ion, Ioan sau Ioana este unul dintre cele mai răspândite nume creștine, având echivalente în numeroase limbi din întreaga lume. Originea sa ebraică reflectă o profundă semnificație religioasă, fiind interpretat ca „dar de la Dumnezeu” sau „Dumnezeu este bun”. Acest nume simbolizează mila divină și recunoștința pentru darurile primite.
Pe lângă semnificația religioasă și culturală, sărbătoarea de Sfântul Ioan marchează oficial încheierea perioadei festive de iarnă, deschisă pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Este un moment de bilanț spiritual și de pregătire pentru noul an, într-un cadru de bucurie și unitate.
Așadar, pe 7 ianuarie, fie că sunteți sărbătorit sau doar împărtășiți bucuria acestei zile alături de cei dragi, nu uitați să le transmiteți un gând bun celor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul!