09 oct. 2024 | 19:14

Gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene. „Trebuie să fie cu totul în Schengen”

Politică Externă
Gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene. „Trebuie să fie cu totul în Schengen

În plin scandal, UE vs. Ungaria, mai ales după ce forul european stopa sumele către statul maghiar, premierul Viktor Orban avea să surprindă printr-un gest neașteptat. Momentul a avut loc și pe fondul refuzului admiterii Bulgariei și României în spațiul Schengen, astfel că, toate cancelariile Europei au asistat la gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene.

Refuzul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși mult așteptată și susținută de numeroase state membre ale Uniunii Europene, continuă să fie amânată.

În decembrie 2023, cele două țări au fost din nou refuzate, în special din cauza opoziției ferme a unor state, precum Austria și Olanda, care au invocat probleme legate de migrație și securitate la frontiere.

Gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene. „Trebuie să fie cu totul în Schengen"

Deși România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderare, refuzul a stârnit tensiuni diplomatice și discuții aprinse la nivel european. Una dintre principalele justificări ale statelor care se opun aderării este fluxul crescut de migranți.

Statele care au refuzat aderarea consideră că extinderea spațiului Schengen ar putea accentua problema controlului la frontierele externe ale Uniunii. Austria, de exemplu, și-a exprimat temerile că ridicarea controalelor la frontierele dintre statele Schengen ar spori migrația ilegală în Europa Centrală, ceea ce ar afecta securitatea internă.

Gestul neașteptat a lui Viktor Orban, tensiunile și presiunile europene pe marginea unui vot pozitiv

Cu toate acestea, multe cancelarii europene, inclusiv Germania, Franța și Comisia Europeană, fac presiuni pentru acceptarea României și Bulgariei în Schengen.

Aceste state subliniază că ambele țări au demonstrat progrese semnificative în securizarea frontierelor și combaterea migrației ilegale, îndeplinind toate criteriile tehnice stabilite de UE. Susținătorii aderării consideră că refuzul este nedrept și încalcă principiile de solidaritate europeană.

Presiunile diplomatice pentru un vot pozitiv continuă să crească, iar liderii de la București și Sofia cer un tratament egal și respectarea angajamentelor europene. Totodată, mulți oficiali avertizează că refuzul constant al aderării poate submina încrederea cetățenilor în proiectul european și poate accentua sentimentul de inechitate în cadrul Uniunii Europene.

Gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene

În acest context europolitic extem de tensionat, dar și pe fondul tensiunilor dintre UE și Ungaria, după stoparea fondurilor, Viktor Orban, premierul maghiar, vine și surprinde prin recentele sale declarații din plenul Uniunii Europene.

Premierul ungar Viktor Orban a propus ca o decizie privind aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen să fie aprobată până la sfârșitul anului. El a făcut această declarație în cursul acestei zile, când a prezentat Parlamentului European de la Strasbourg programul președinției ungare rotative a Consiliului UE.

Gestul neașteptat a lui Viktor Orban pentru România și Bulgaria în plenul Uniunii Europene. „Trebuie să fie cu totul în Schengen"

Referindu-se la revenirea controalelor la frontierele interne de către Germania, premierul Viktor Orban a spus că trebuie restabilită buna funcționare a spațiului Schengen și a propus din nou un sistem de reuniuni la nivel înalt pe această temă.

„Migrația ilegală și temerile pentru securitate au dus la reinstalarea controalelor la frontiere. Cred că a sosit momentul să ne ocupăm de acest aspect la cel mai înalt nivel politic.

Și să vedem dacă putem restabili buna funcționare a spațiului Schengen. Președinția maghiară face o propunere care constă în crearea unui sistem de summituri Schengen.

Ar trebui să organizăm summituri Schengen în mod regulat, astfel încât șefii de guvern din țările Schengen să se poată întâlni, pentru că acest lucru s-a întâmplat deja”, a spus Viktor Orban, amintind practica țărilor din zona euro în urma crizei din 2008.

Viktor Orban: „Trebuie să fie cu totul în Schengen”

Viktor Orban a declarat că lupta împotriva migrației ilegale este una dintre principalele priorități ale președinției ungare. El a menționat că paza frontierei externe a UE este în interesul întregii UE, astfel încât trebuie acordat sprijin țărilor situate de-a lungul acesteia.

„Președinția maghiară nu propune doar consolidarea spațiului Schengen. Președinția maghiară propune, de asemenea, ca, până la sfârșitul anului, Bulgaria și România să adere pe deplin la Spațiul Schengen”.

Premierul ungar a reiterat propunerea sa de a înființa centre de înregistrare în afara UE pentru migranții care doresc să intre în Uniune și a subliniat că actualul sistem de azil nu funcționează. Această propunere vine la doar câte zile după ce Viktor Orban amenința că va trimite migranți la Bruxelles dacă granițele nu sunt închise.

Recunoscut ca un partizan al politicii duse de Vladimir Putin, declarația de astăzi este cu atât mai surprinzătoare, cu cât în trecut liderul maghiar se opunea unor proiecte legislative europene inițiate chiar de reprezentanții României și Bulgariei în cadrul forului european.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Irinel Columbeanu și-a mai îndeplinit un vis! Fostul milionar a ajuns la vila din Izvorani: „Simt o emoție puternică”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Mesajul secret al Prințului Harry către Regele Charles. S-a ferit de Meghan
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro