E oficial! Suntem cu un pas mai aproape de concretizarea demersului blocat anul trecut. Austria a confirmat acordul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian. Ministrul austriac de Interne a finalizat negocierile pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu privind demersul dat.
În urma discuțiilor din ultima lună de zile dintre miniștrii de Interne ai României și Bulgariei privind aderarea la spațiul Schengen aerian, omologul austriac a decis finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu privind demersul dat. Anunțul a fost făcut de publicația austriacă Kurier.
Documentul cu textul juridic privind aderarea României și Bulgariei la Schengen aerian a fost trimis vineri seară, 29 decembrie 2023, președinției spaniole a Consiliului UE. În continuare, conducerea Consiliului UE și a Comisiei Europene trebuie să pună în aplicare, din punct de vedere juridic, acordul.
În acordul Schengen Air au fost prevăzute toate cele trei condiții impuse de Austria, pentru a susține aderarea României la spațiul european amintit, după cum urmează:
Prin intermediul acordului Schengen Air, dar nu numai, pasagerii din România și din Bulgaria vor putea, pe viitor, să zboare spre Europa fără a fi nevoiți să utilizeze terminalele străine. Pașaportul de călătorie va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.
Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, mai adaugă publicația austriacă, arată jurnaliștii de la publicația austriacă Kurier.
Te-ar putea interesa și: România primește o nouă lovitură cu aderarea la Schengen. Nu suntem pe agendă
„În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat ministerul austriac despre aderarea la spațiul Schengen terestru.
Amintim că, pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Oficialii de la Viena au invocat, la vremea respectivă, numărul mare de solicitanți de azil veniți din cele două țări amintite. Tot atunci, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.