17 dec. 2022 | 12:39

Viktor Orban, anunţ despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mesajul neaşteptat venit din partea Ungariei

Politică
Viktor Orban, anunţ despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mesajul neaşteptat venit din partea Ungariei
Viktor Orban, anunţ despre aderarea României la Spațiul Schengen. Mesajul neaşteptat venit din partea Ungariei

Sâmbătă, 17 decembrie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit la București, pentru a semna acordul pentru cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa. În cadrul acestei vizite, prim-ministrul i-a asigurat pe români că Ungaria sprijină țara noastră pentru aderarea la Schengen.

Viktor Orban a făcut un anunț neașteptat despre aderarea României la Spațiul Schengen

Premierul ungar Viktor Orban se află în prezent în Capitală la Palatul Cotroceni, unde a venit pentru a semnarea acordului referitor la proiectul de energie care leagă Asia Centrală de Europa. Totodată, politicianul a precizat că respingerea României în Spațiul Schengen a fost o decizie greșită și a catalogat votul negativ al Austriei o greșeală imensă.

„Am venit la București după opt ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani. Aș vrea să felicit prietenii din România.Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greșită în cadrul UE și această decizie trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe țara noastră”, a declarat Viktor Orban, la conferința de presă, conform DIGI24. 

Ce spune despre războiul din Ucraina

Viktor Orban a vorbit și despre situația conflictuală din Europa, referindu-se la războiul Rusiei cu Ucraina.

„Avem un război în vecinătate, avem o criză serioasă energetică, avem probleme cu prețurile și în același timp toate economiile europene se luptă cu inflația și liderii europeni au hotărât să se rupă de economia rusească. Asta în timp ce în Statele Unite avem o serie întreagă de măsuri luate pentru a proteja piața așa cum nu am mai văzut în trecut”, a mai precizat acesta.

Citește și: Restaurantul Spartan din Viena se închide în semn de protest. Angajații români se plâng că au rămas fără loc de muncă. Reacţia şefilor

Reacția Austriei după contestarea deciziei Consiliului JAI de către România

Pe data de 8 decembrie a fost votată blocarea intrării României în Spațiul Schengen de către Austria, eveniment care a zdruncinat scena politică în România, dar și în Europa. Cu acest vot împotriva, Austria și-a atras mai multe antipatii, fiind supusă chiar și unor consecințe din partea României la nivel economic. După criticile transmise din partea României cu privire la refuzul de fi lăsată să intre în Spațiul Schengen, presa austriacă pare că se teme deja pentru urmările pe care le-ar suporta întreaga țară.

Răsturnare de situație în cazul aderării la Spațiul Schengen a României, după ce președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

Acesta a oferit argumente plauzibile în solicitarea sa, fiind menționat faptul că libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt drepturi de care România a fost privată de mult timp, chiar dacă țara noastră întrunea condițiile pentru aderarea la Schengen.

„Veto-ul austriac pentru Schengen ar putea avea repercusiuni la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea Austria în judecată la instanţa supremă a UE.

După cum susţine eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a declarat eurodeputatul conservator.

Între timp, colegul său socialist Tudor Ciuhodaru a avut un alt demers, în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen şi o „procedură de sancţiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens”, a transmis cel mai mare cotidian din Austria.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Florin Piersic trăiește un adevărat coșmar: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro