Pe data de 8 decembrie a fost votată blocarea intrării României în Spațiul Schengen de către Austria, eveniment care a zdruncinat scena politică în România, dar și în Europa. Cu acest vot împotriva, Austria și-a atras mai multe antipatii, fiind supusă chiar și unor consecințe din partea României la nivel economic. După criticile transmise din partea României cu privire la refuzul de fi lăsată să intre în Spațiul Schengen, presa austriacă pare că se teme deja pentru urmările pe care le-ar suporta întreaga țară.
Răsturnare de situație în cazul aderării la Spațiul Schengen a României, după ce președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat, ieri, Comisiei Europene, să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.
Acesta a oferit argumente plauzibile în solicitarea sa, fiind menționat faptul că libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt drepturi de care România a fost privată de mult timp, chiar dacă țara noastră întrunea condițiile pentru aderarea la Schengen.
Astfel, europarlamentarul solicită atacarea acestei decizii a Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, blocând acțiunile anti-europene menite să încalce tratatele UE.
În urma ultimelor evenimente demarate de țările afectate de votul împotriva aderării, cotidianul austriac „Kronen Zeitung” a descris situația ca fiind una nefavorabilă pentru Austria, care și-a creat tensiuni atât cu România și Bulgaria, dar și probleme de natură financiară, după ce mai mulți oameni au boicotat companile austriece.
Publicația „Die Presse” a publicat un articol dedicat situației tensionate creată în România, după ce absența ambasadoarei Adelheid Folie de la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis a fost luată ca un afront de țara noastră.
Mai mult, jurnaliștii austrieci par să se îngrijoreze vizavi de lovitura pe care România i-ar putea da-o Austriei, cu privire la apelul pe care Eugen Tomac l-a făcut către Comisia Europeană pentru a ataca decizia Consiliului UE.
Astfel, în materialul scris recent de „Die Presse”, jurnaliștii au descris planul de acțiune al politicienilor români, după ce au fost jigniți din cauza votului Austriei, care a privat România de niște drepturi europene pe care le merita.
„Veto-ul austriac pentru Schengen ar putea avea repercusiuni la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea Austria în judecată la instanţa supremă a UE.
După cum susţine eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a declarat eurodeputatul conservator.
Între timp, colegul său socialist Tudor Ciuhodaru a avut un alt demers, în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen şi o „procedură de sancţiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens”,a transmis cel mai mare cotidian din Austria.