Criza epidemiologică declanșată în China a ajuns și în Europa, cea mai afectată țară, în acest moment, fiind Italia, cu peste 300 de cazuri de infecție și aproximativ 10 persoane decedate.
De la declanșarea crizei autoritățile italiene au încercat să depisteze ”pacientul zero”, prin mijloacele specifice, atât cele medicale, cât și cele polițienești. La momentul declanșării autoritățile italiene anunțau că cel puțin 132 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de șeful Agenției de Protecție Civilă, Angelo Borreli, într-o conferință de presă duminică, 23 februarie 2020, potrivit CNN. Tot atunci autoritățile italiene anunțau că fac eforturi să găsească pacientul zero. Din cei 132 infectați, 26 erau deja în terapie intensivă, doi decedând, iar o persoană și-a revenit. Autoritățile încă au avut probleme în localizarea primei persoane infectate din țară.
„Încă nu putem identifica pacientul zero, astfel este greu să estimăm posibilitate de noi cazuri”, a explicat Borreli.
Măsuri stricte au fost luate în week-endul trecut, inclusiv punerea în carantină a 10 orașe, după ce au fost confirmate mai multe cazuri în regiunile Lombardia și Veneto. Ministrul italian al Sănătății Roberto Speranza a anunțat măsurile de restricție impuse în mai multe zone afectate, care includ închiderea instituțiilor publice, limitarea transportului, supravegherea și punerea în carantină a oamenilor care ar fi putut fi expuși virusului.
„Solicităm tuturor care a venit dintr-o zonă afectată de epidemie să rămână obligatoriu la domiciliu”, a spus Speranza, într-o conferință de presă.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române din Italia nu au fost notificate de către autorități cu privire la vreun caz confirmat de infecție cu noul coronavirus printre cetățenii români. În Lombardia sunt peste 176.000 de români. O a treia persoană infectată cu noul coronavirus a murit, a anunțat Giulio Gallera, consilierul regional din Lombardia, potrivit Sky News. Consilierul regional din Lombardia le-a spus reporterilor că victima este o femeie în vârstă din orașul Crema, la est de Milano, care suferea totodată de cancer. Alte două persoane vârstnice din nordul Italiei au murit în decursul a 48 de ore.
După ultima actualizare a datelor, în data de 24 februarie și potrivit gazzetta.it, în peninsulă sunt infectate 112 persoane în Lombardia (cu două decese), 11 în Veneto (cu un deces), 9 în Emilia Romagna, 3 în Piemonte, 3 în Trentino Alto Adige și 3 în Lazio. În regiunile Lombardia şi Veneto, autorităţile au închis şcolile şi universităţile şi au anulat manifestaţiile publice, inclusiv meciuri din prima ligă de fotbal italiană şi Carnavalul de la Veneţia.
Marți seara autoritățile italiene anunțau că au reușit să depisteze ”pacientul zero”, în persoana unui tânăr de 38 de ani care a fost internat într-un spital din Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 de kilometri de Milano. În acest moment bilanțul crizei în Italia arată că au decedat până acum şapte persoane, iar alte 229 au fost infectate cu coronavirus. Anunţul a fost făcut de premierul Giuseppe Conte care a criticat modul ”complet inadecvat” în care a fost gestionată situaţia din spitalul în care a izbucnit focarul.
„Este clar că există un focar acolo şi că de acolo virusul s-a răspândit. Acum se ştie, a existat o gestionare la nivelul unei structuri spitaliceşti complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranţă recomandate în astfel de cazuri şi aceasta a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat Conte într-o emisiune la postul public italian Rai Uno.