Sunt extrem de multe neclarități, dar și nereguli în deciziile de recalculare a pensiilor. Multe dintre ele au fost semnalate chiar de către beneficarii documentelor, iar în cazul unora pensiile nu au majorate deloc. Cu toate astea, după ce pensionarii s-au plâns că au primit decizii de recalculare greșite, ministrul Muncii vine cu noi precizări, explicând cine nu va primi bani în plus.
Din 16 august o parte din pensionarii români și-au primit decizii de recalculare, iar restul până la cei aproape 3 milioane le vor primi până la finele acestei luni.
Dar, din cei care și-au primit deciziile, mulți s-au plâns de nereguli la modul de calcul, omiterea unor aspecte importante, iar alții spun că, de fapt, nu s-a produs nicio majorare a pensiilor.
La Casele teritoriale de Pensii au ajuns zeci, sute de români plângându-se de faptul că documentele sunt greșite, deși ministrul Simona Bucura-Oprescu declară astăzi că „dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă”.
După numărul mare de contestații depuse la casele teritoriale, se pare că Simona Bucura-Oprescu a simțit nevoia de a veni cu câteva explicații pe marginea acestor decizii de recalculare, accentuând încă odată faptul că nici o pensie nu va scădea, deși realitatea este cu totul alta în teren:
„Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Nouă lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării.
Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă. Adică pensia lunii august.
Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le le-ați primit sau urmează să le primiți.”, declară azi Simona Bucura-Oprescu, în conferința de presă.
Deși sistemul de recalculare este unul stufos și greu de înțeles, sunt mulți cei care au încercat să-și facă calculele, conform noii formule aferente legii pensiilor.
Rezultatele au fost, în cazul unora, exact cel enunțat de Simona Bucura-Oprescu, dar în cazul altora, fie lipsesc unu, sau mai mulți ani de contributivitate, fie pensia de dinainte de deciziile de recalculare este aceeași cu cea de după aplicarea formulei de calcul.
Tot în cadrul conferinței de presă de astăzi, ministrul Muncii vine cu noi precizări, explicând cine nu va primi bani în plus:
„Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeași formulă, astfel încât să fie eliminate inechitățile care apăruseră în funcție de legislația care s-a aplicat la momentul ieșirii la pensie.
(..) avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia în urma recalculări. Aceștia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și contribuit la fel. După 1 septembrie, prin creșterea celorlalte pensii, se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit și pe care ni-l cer oamenii pe care ni-l cere și dumneavoastră, adică pentru muncă și contribuții egale, să avem pensii egale.
În general, printre acești 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia după recalculare, avem două categorii. Cei cu perioade de contributivitate foarte scurte și cei care au obținut pe legislația anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor plătite în timpul activității.”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu astăzi.
Deși explicațiile ministrului vin să atenueze cumva impactul în societate, sunt mulți care nu au înțeles modul în care s-au calculat noile pensii, din păcate.
Tot astăzi, deși nu s-a vorbit până acum despre asta, ministrul a adus în discuție faptul că sunt peste 90.000 de români, care primesc de la stat pensii minime sociale, și care vor beneficia de sume mărite, după recalculare:
„Ei bine, o altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială care în urma recalculări, vor primi mai mulți bani.
Prin noua lege a pensiilor am realizat două obiective importante am realizat o reformă a pensiilor, adică pensii egale pentru muncă și contribuții egale.”
În aceleași explicații date astăzi, ministrul Muncii a mai ținut să accentueze faptul că noua lege prevede „un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor” care garantează creșterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare.