17 aug. 2024 | 16:51

Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii

Social
Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii
Cum verifici daca pensia a fost recalculata gresit

Începând de vineri, 16 august, pensionarii din România au început să primească acasă noile decizii de recalculare a pensiilor. Însă, acestea ar putea să conțină unele erori din cauza grabei cu care s-a făcut acest proces. Dacă aveți îndoieli cu privire la documentele primite, iată câțiva pași esențiali pentru a verifica dacă pensia a fost calculată corect și cum să procedați dacă descoperiți discrepanțe.

Cum îți dai seama dacă pensia a fost recalculată greșit

Pentru a verifica dacă pensia a fost recalculată corect, începeți prin compararea punctajului din decizia veche de pensionare cu cel din noua decizie de recalculare.

Asigurați-vă că stagiul de contribuție indicat în ambele documente este corect. Acesta este un pas esențial, deoarece calculul pensiei depinde de totalitatea punctelor de contribuție și stabilitate acumulate.

 Formula de calcul a pensiei

Calculul pensiei se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contribuție. Rezultatul total se înmulțește cu 81 de lei pentru a obține pensia finală.

De exemplu, un pensionar cu 37 de puncte de contribuție și 6,25 puncte de stabilitate va avea o pensie de 3.500 de lei. Este important să verificați dacă aceste valori corespund cu cele din decizia dumneavoastră de recalculare, informează stirileprotv.ro.

Te-ar mai putea interesa și Eroarea din cauza căreia sute de mii de pensionari s-ar putea trezi cu pensii mai mici după recalculare!

Ce trebuie să faci dacă găsești erori

Dacă observați discrepanțe între calculul personal și suma indicată în decizia de recalculare, primul pas este să solicitați clarificări de la Casele Teritoriale de Pensii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recomandă acest demers ca fiind cel mai simplu mod de a rezolva problemele înainte de a apela la instanță.

”Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare, dacă constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a declarat oficialul.

Dacă explicațiile primite nu sunt satisfăcătoare și problema persistă, aveți dreptul să contestați decizia în instanță. Este important să faceți acest lucru în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, pentru a avea cadrul legal necesar de a solicita revizuirea deciziei.

Te-ar mai putea interesa și Cele patru județe cu cele mai mari pensii. În aceste zone au funcționat coloșii industriei comuniste!

Digisport.ro
FOTO Și-a cumpărat o mașină cu un design nemaivăzut, interzisă în Europa, dar viral a devenit pentru explicația achiziției
Stirile PROTV
Un telefon Android de doar 200 de dolari are ecranul mult mai bun decât noul iPhone 16, care costă peste 800 de dolari
PlaySport
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
ProActual
Ce conține un ștrudel cu umplutură de vișine de la simigeria Luca! Lista de ingrediente
EVZ.ro
Alfred Bulai i-a șocat pe judecători. Ce se întâmplă la SNSPA
Spynews.ro
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
PRO TV
A venit la Masterchef să-și găsească iubit! ”Fă un anunț matrimonial!”
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
BZI.ro
El este noul „Burlac”! Sunt și 27 de bărbați care râvnesc la el!
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
S-a aflat! Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan pleacă de la ”Te cunosc de undeva!”, după 12 ani de jurizare. A încheiat contractul cu Antena 1
Parteneri
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Redactia.ro
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să îi apere de cele rele și îi ajută să reușească în ceea ce și-au propus
Click.ro
Acuzații de plagiat, BAC luat cu 7 sau facultăți netrecute în CV. Ce școli au absolvit principalii candidați la Președinție
Digi24
Alexandra Stan, filmată GOALĂ pe plajă! Imaginile INCEDIARE le avem și se văd AICI
Vocea.biz
Și-a înșelat soția și a făcut un copil cu altă femeie! E vestea momentului în showbiz! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
Unica.ro
Un nou tip de concediu în România. Angajații care vor putea sta acasă șase luni
EVZ.ro
Imaginile care demonstrează că Dani de la Insula Iubirii este cu o altă domnișoară! Video exclusiv în timp ce dansează lasciv! | VIDEO
Spynews
Se schimbă legea la granița cu ungurii. Ungaria va fi obligată să schimbe regulile
Capital.ro
Ea avea 18 ani, iar el, 33, când au început să formeze un cuplu, iar luna trecută și-au anunțat divorțul! Cum au fost surprinși din nou împreună?
Avantaje
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Mediaflux
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Dan Capatos, imagine rară alături de soția lui. Cât de frumoasă este Monica într-o rochie neagră și lungă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro