17 aug. 2024 | 08:09

Eroarea din cauza căreia sute de mii de pensionari s-ar putea trezi cu pensii mai mici după recalculare

Social
Eroarea din cauza căreia sute de mii de pensionari s-ar putea trezi cu pensii mai mici după recalculare
Eroarea din cauza cărei sute de mii de pensionari s-ar putea trezi cu pensii mai mici după recalculare

Pensionarii urmează să primească pensiile recalculate, în luna septembrie. Cei trei milioane de pensionari au început să primească deja prin poștă deciziile de recalculare, doar că pentru unii dintre ei, recalcularea a ieșit pe minus. Ce se întâmplă cu veniturile acestor români și cum va fi corectată eroarea.

Pensionarii pentru care recalcularea a ieșit pe minus

Noua Lege a Pensiilor a fost aplicată, iar pensionarii ar urma să primească veniturile mărite, în luna septembrie. Începând cu 16 august, autoritățile au început să distribuie deciziile cu noile sume, prin poștă, astfel că românii știu la ce venituri să se aștepte.

În jur de 700.000 de pensionari au avut parte de surprize neplăcute în urma recalculării. Din cauza unei erori de soft, pentru aceștia recalcularea a ieșit pe minus. În acest context, autoritățile au anunțat că pensiile vor fi înghețate, astfel încât oamenii nu vor primi mai puțini bani.

Eroarea vine din faptul că softul Casei de Pensii care a fost folosit pentru recalculare nu a luat în considerare și drepturile câștigate de pensionari în instanță. Astfel, persoanele care au cotizat la stat mai puțin de 25 de ani au un venit mai mic în urma recalculării, potrivit deciziilor primite.

”Dintre acestea 84.766 au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa au o valoare mai mică, dar ce e important e ca fiecare pensionar să ştie că pensia nu scade”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Pensiile vor fi înghețate în urma erorii

Autoritățile au precizat că pensionarii pentru care venitul a scăzut în urma recalculării vor rămâne cu pensia anterioară. De exemplu, dacă înainte de aplicarea noii Legi a Pensiilor, un pensionar avea 6.000 de lei pensie pe lună, iar în urma recalculării are 5.000 de lei, din cauza erorii de soft, va rămâne cu pensia actuală. Înghețarea venitului ar putea fi aplicată pe o perioadă de doi ani, au transmis autoritățile.

Președintele Casei Naționale de Pensii a precizat că pensionarii nedreptățiți în urma recalculării pot contesta decizia în decurs de 45 de zile. Aceștia ar trebui să se adreseze mai întâi casei teritoriale de pensii de care aparțin și dacă nu se rezolvă eroarea, pot merge în instanță.

”Să meargă la ghişeele caselor teritoriale de pensii fie în audienţă pentru a cere lămuriri cu privire la decizia de recalculare şi numai după ce va primi aceste lămuriri de la colegii avizaţi ar fi ultima soluţie, ultimul pas să meargă în instanţă”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

 

Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Ostropel de pui cu mămăliguță. Așa îl făceau și bunicile noastre
Click.ro
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Capital.ro
Ea are 30 de ani și el, 64, si e chiar mai tânără decât copiii lui. Cine e superba moldoveancă?
Avantaje
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro