Doliu în lumea muzicii. Un artist îndrăgit a murit după o luptă lungă cu o boală grea

Doliu în lumea muzicii. Un artist îndrăgit a murit după o luptă lungă cu o boală grea
Pablo Milanes, fondatorul mișcării cubaneze „nueva trova”

Pablo Milanes, cântărețul de origine cubaneză, a murit în Spania. Conform informaților, se afla sub tratament pentru cancer la sânge. Avea 79 de ani. Artistul a contribuit la fondarea mișcării cubaneze „nueva trova” și a făcut un turneu în lume ca ambasador cultural al revoluției lui Fidel Castro. Este un fost câștigător al premiilor Latin Grammy.

Pablo Milanes, fondatorul mișcării cubaneze „nueva trova”

Celebrul artist de origine cubaneză, a fost unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți și compozitori cubanezi la nivel internațional. Pablo Milanes a înregistrat zeci de albume și hituri în timpul unei cariere care a durat mai mult de cinci decenii.

Pablo Milanes s-a născut la 24 februarie 1943, în orașul Bayamo din estul țării, în ceea ce era pe atunci provincia Oriente. Era cel mai mic dintre cei cinci frați ai unor părinți din clasa muncitoare. Cariera sa muzicală a început în cadrul unor concursuri locale de radio și televiziune, pe care le câștiga adesea.

Familia sa s-a mutat în capitală și a studiat o perioadă la Conservatorul de Muzică din Havana în anii 1950. La începutul anilor ’60 Pablo Milanes a făcut parte din mai multe grupuri, inclusiv din Cuarteto del Rey (Cvartetul Regelui). Este perioada în care artistul a compus primul său cântec în 1963: „Tu Mi Desengano”(Tu, dezamăgirea mea), care vorbea despre trecerea peste o iubire pierdută.

Tot în acei ani Pablo Milanes a început să includă politica în compoziția cântecelor sale. Începuse să colaboreze cu muzicieni precum Silvio Rodriguez și Noel Nicola. Cei trei sunt considerați fondatorii „nueva trova” cubaneză, un stil muzical bazat de obicei pe chitară care se trage din baladele pe care trubadurii le compuneau în timpul războaielor de independență ale insulei.

Infuzată cu spiritul cântecelor de protest americane din anii 1960, nueva trova folosește povestirea muzicală pentru a evidenția problemele sociale. Pablo Milanes și Noel Rodriguez, în special, au devenit apropiați, făcând turnee pe scenele lumii ca ambasadori culturali ai Revoluției cubaneze și legând prietenii.

A susținut Revoluția cubaneză din 1959

Pablo Milanes, deși un susținător al noului regim din Cuba, a fost totuși vizat de autorități în primii ani ai guvernului lui Fidel Castro. În acea perioadă orice fel de exprimare alternativă era foarte suspectă.

Se pare că Pablo Milanes a fost și el hărțuit pentru că purta părul afro și a fost obligat să muncească pentru interesul său pentru muzica occidentală. Aceste experiențe nu i-au diminuat fervoarea revoluționară.

În 1970, Pablo Milanes  a scris piesa de dragoste latino-americană de referință „Yolanda”. Piesa este în continuare o piesă preferată peste tot. Se ascultă și azi, de la cafenelele turistice din Havana Veche la cantinele din Mexico City.

Pablo Milanes a murit în Spania

Sunt un muncitor care muncește cu cântec, făcând în felul meu ceea ce știu cel mai bine, la fel ca orice alt muncitor cubanez.”, declara Pablo Milanes, potrivit Washington Post.

Reprezentanții artistului au emis o declarație în care au anunțat că acesta a murit marți dimineața devreme la Madrid. La începutul lunii noiembrie, el a anunțat că este spitalizat și și-a anulat concertele. După propriile sale calcule, a suferit peste 20 de operații la picior.

Pablo Milanes a câștigat două Latin Grammy în 2006. Unul pentru cel mai bun album de cantautor. Cel de-al doilea premiu pentru cel mai bun album tropical tradițional, o colaborare cu cântărețul portorican de salsa Andy Montanez.

De asemenea, a primit numeroase distincții cubaneze, inclusiv medalia Alejo Carpentier în 1982 și Premiul Național de Muzică în 2005, precum și medalia Haydee Santamaria din 2007 de la Casa de las Americas pentru contribuția sa la cultura latino-americană.

Urmăriți Playtech.ro și pe