30 mai 2022 | 22:52

Destinații turistice din Europa care solicită certificat verde. Ce țări au renunțat la restricții

Diverse
Destinații turistice din Europa care solicită certificat verde. Ce țări au renunțat la restricții
Care sunt țările din UE care încă mai impun utilizarea măștilor pe avioane?

În majoritatea țărilor sunt încă în vigoare unele restricții de călătorie în încercarea de a controla răspândirea COVID-19. Odată cu apropierea verii a crescut și rata de vaccinare. În acest context unele țări din UE se mișcă mai repede decât altele în ceea ce privește deschiderea frontierelor. Există un număr important de state care au menținut regula certificatului verde, așa că dacă vă faceți planuri de vacanță trebuie să țineți cont de acest aspect.

Ce țări din UE acceptă turiști vaccinați COVID-19

Începând cu 16 mai 2022, pasagerii care zboară în UE nu vor mai fi nevoiți să poarte măști în aeroporturi sau la bordul zborurilor. Unele țări au ales să ignore această hotărâre și să solicite în continuare utilizarea măștilor.

Destinațiile de vacanță de top Italia, Spania și Cipru se numără printre cele 12 țări care mențin această regulă. Aunțul era făcut în urmă cu două săptămâni de Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (EASA).

Această măsură, care a fost salutată de alte organisme din sectorul turismului, a fost descrisă de directorul executiv al AESA, Patrick Ky, ca fiind „un mare pas înainte în normalizarea călătoriilor aeriene” pentru pasageri și echipaje. Înainte de a vă arunca masca, iată care sunt regulile pe care trebuie să le cunoașteți și lista țărilor, după cum urmează:

Franța

Franța, destinația numărul unu în lume pentru turiștii internaționali, se redeschide pentru mulți vizitatori complet vaccinați din întreaga lume începând cu 9 iunie.

În conformitate cu noile reguli, persoanele vaccinate care călătoresc din UE și din țările aflate pe lista „verde” a Franței, inclusiv Coreea de Sud, Japonia și Israel, pot evita cu totul cerințele de testare COVID-19.

Călătorii nevaccinați din aceste regiuni pot intra cu un test negativ. Între timp, turiștii vaccinați de pe lista „portocalie” a Franței, care include SUA, Regatul Unit și majoritatea țărilor din Africa și Asia, nu vor mai avea nevoie de un motiv esențial pentru a călători.

Acești vizitatori vor fi scutiți de carantină, dar trebuie să prezinte în continuare un test COVID-19 negativ. Franța recunoaște toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente și consideră călătorii complet vaccinați la două săptămâni după ultima doză de vaccinuri Pfizer-BioNTech, Moderna sau AstraZeneca și la patru săptămâni după vaccinul cu o singură injecție Johnson & Johnson.

Persoanelor nevaccinate din aceste zone li se va permite în continuare intrarea în Franța doar din motive esențiale, cum ar fi participarea la o înmormântare sau asistență medicală de urgență.

Același lucru este valabil și pentru lista „roșie” a Franței, care include Africa de Sud, Bangladesh, Chile și Columbia. Toți cei care sosesc din zonele roșii trebuie să se autoizoleze timp de cel puțin șapte zile, chiar dacă sunt vaccinați. Mai multe informații privind călătoriile în Franța sunt disponibile pe site-ul Ministerului francez de Externe.

Spania îi primește din nou pe turiști

Spania și-a deschis granițele pentru călătorii vaccinați din mai multe țări ale lumii. Persoanele care intră în Spania din zonele considerate „de risc”, printre care se numără mulți membri ai UE și majoritatea celorlalte țări din lume, pot evita cerințele de carantină dacă prezintă dovada unei vaccinări complete cu un vaccin aprobat de EMA sau de OMS cu cel puțin 14 zile înainte de sosire, dovada recuperării de la COVID-19 sau un test negativ.

Spania a ridicat semne de întrebare în Europa prin faptul că a permis turiștilor din Marea Britanie să intre liber, indiferent de statutul de vaccinare. Între timp, majoritatea cetățenilor UE trebuie să aibă dovada imunității la COVID-19 sau un test. Alte restricții sunt în vigoare pentru călătoriile din India.

Grecia

Grecia este deschisă turiștilor din aproximativ 50 de țări, inclusiv din toate statele UE, SUA, Canada, Rusia și China. Pentru a intra în Grecia, călătorii trebuie să aibă fie un certificat de vaccinare, fie un test PCR negativ, fie o dovadă de recuperare de COVID-19.

Guvernul grec enumeră următoarele vaccinuri printre cele acceptate: Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson and Johnson, Sinovac, Sputnik V, Casino Biologics și Sinopharm.

Autoritățile grecești consideră că persoanele sunt complet vaccinate la 14 zile de la administrarea ultimei doze, iar toți călătorii pot fi în continuare supuși unor teste rapide aleatorii la aeroport. Toți cei care sosesc trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor cu cel puțin 24 de ore înainte de sosire.

Cipru

La 25 mai, Cipru a anunțat că își deschide granițele pentru turiștii din zeci de țări, inclusiv din toate statele UE și SEE, Canada, Egipt, Serbia, Marea Britanie și SUA. Țara are în vigoare un sistem de semaforizare, iar turiștii din țările „portocalii” sau „roșii” sunt supuși unor reguli de testare.

Cu toate acestea, pasagerii complet vaccinați, cu certificate de vaccinare valabile, sunt scutiți în totalitate, indiferent de codul de culoare al țării din care provin. Cipru acceptă toate vaccinurile aprobate pentru utilizare în UE, precum și vaccinurile Sputnik V și Sinopharm.

Spre deosebire de multe alte țări, Cipru consideră că pasagerii sunt „complet vaccinați” de îndată ce primesc ultima doză de vaccin COVID-19, deși se aplică o întârziere de două săptămâni pentru cei care primesc vaccinul Janssen cu o singură injecție. Toți călătorii trebuie să solicite un „Cyprus Flight Pass” înainte de a pleca în Cipru.

Croația

Pasagerii care sosesc din zonele din UE clasificate ca fiind de culoare portocalie, roșie sau roșu închis pe harta COVID-19 a Centrului European de Control al Bolilor pot călători în Croația dacă au un certificat de vaccinare care să ateste că au primit un vaccin aprobat de UE sau Gamelaya (Sputnik V). Dar aveți grijă, în funcție de tipul de vaccin și de numărul de doze administrate, se aplică perioade de întârziere diferite.

Croația acceptă, de asemenea, ca alternativă, dovada recuperării de la COVID-19 sau un test recent negativ. Turiștii din afara UE pot intra cam în aceleași condiții, atâta timp cât au confirmarea unei cazări plătite în Croația.

Nu există nicio restricție legată de pandemie pentru călătorii care sosesc din țările pentru care UE recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie neesențiale, însă pasagerii din Africa de Sud, Brazilia și India trebuie să intre în carantină, indiferent de statutul de vaccinare.

Madeira da, dar Portugalia continentală nu acceptă fără certificat COVID-19

Nu există cerințe de carantină sau de testare pentru turiștii care sosesc în regiunea autonomă portugheză Madeira. Site-ul dedicat „Madeira safe to discover” precizează că „toate documentele de vaccinare OFICIALE sunt acceptate”. Certificatul de vaccinare trebuie să fie în limba engleză și să fie eliberat de autoritățile naționale ale vizitatorilor.

Acesta trebuie să includă informații privind identitatea călătorului, precum și tipul de vaccin și data la care au fost administrate dozele. Dovada unei infecții anterioare le dă dreptul, de asemenea, turiștilor să fie scutiți de cerințele de testare. Ceilalți vizitatori trebuie să se supună unui test, deși Madeira oferă un test PCR gratuit pentru fiecare vizitator.

Reguli diferite se aplică în Portugalia continentală, unde majoritatea călătorilor trebuie să aibă un test COVID-19 negativ pentru a intra, indiferent de statutul de vaccinare.

Germania cere certificate de vaccinare COVID-19, dar numai în condiții limitate

Majoritatea călătoriilor în Germania din afara UE și a spațiului Schengen sunt încă limitate la călătoriile urgente. Cu toate acestea, Germania a început să accepte certificatele COVID-19 în anumite cazuri în care călătoria este permisă.

În timp ce pasagerii care sosesc cu avionul trebuie, de obicei, să se testeze înainte de plecare, cei care pot furniza în schimb dovada vaccinării sunt acum scutiți. Și, în timp ce călătorii care au petrecut timp în ceea ce Germania consideră a fi o „zonă de risc” trebuie să intre în carantină ca regulă, perioada de carantină poate fi evitată sau „încheiată prematur” dacă se prezintă dovada vaccinării la portalul de intrare în Germania, potrivit Institutului Robert Koch din această țară.

Toate vaccinurile aprobate de UE sunt acceptate. Pasagerii care au fost într-o țară pe care Germania o clasifică drept „zonă cu o variantă îngrijorătoare”, cum ar fi Marea Britanie, Botswana, Nepal sau Mozambic începând cu 4 iunie, nu pot ieși din carantină înainte de termen, chiar dacă sunt vaccinați.

Alte țări din UE abordare similară

Alte țări din UE, printre care Danemarca, Slovenia, Letonia, Estonia, Austria, Polonia și Lituania, adoptă deocamdată o abordare similară cu cea a Germaniei, menținând restricțiile privind majoritatea călătoriilor neesențiale din afara UE, dar renunțând la unele cerințe de testare și carantină pentru persoanele vaccinate.

De asemenea, unele țări din UE au încheiat acorduri bilaterale pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. De exemplu, Ungaria renunță la restricțiile de intrare pentru călătorii vaccinați din țări precum Turcia, Slovenia și Serbia.

Site-ul web al Uniunii Europene „Reopen EU” oferă informații periodice și actualizate cu privire la regulile și restricțiile de călătorie în toate cele 27 de state membre.

Care sunt țările din UE care încă mai impun utilizarea măștilor pe avioane?

În total, țările UE care încă impun purtarea măștilor în avioane și în jurul aeroporturilor sunt:

  • Austria,
  • Cipru,
  • Estonia,
  • Germania,
  • Italia,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Luxemburg,
  • Malta,
  • Olanda,
  • Portugalia,
  • Spania.

 

Grecia, Franța și Republica Cehă nu se mai află pe această listă. Și este probabil că și alte țări vor urma exemplul, pe măsură ce restricțiile de călătorie Covid continuă să se relaxeze. Între timp, persoanele care se află în zboruri interne sau internaționale între aceste țări ar trebui să poarte în continuare o mască.

În declarația sa comună cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) din 11 mai, AESA a precizat că reglementările naționale prevalează asupra modificării la nivelul UE.

Purtarea măștilor de față în aeroporturi și în timpul zborului ar trebui să fie aliniată cu măsurile naționale privind purtarea măștilor în transportul public și în hub-urile de transport”, au spus ei, inclusiv în cazul zborurilor care pleacă din una dintre aceste 12 țări.

Italia a confirmat că mandatul său privind utilizarea măștilor va rămâne în vigoare cel puțin până la 15 iunie. Acesta stipulează că măștile FF2, mai protectoare, trebuie purtate în avioane și în alte forme de transport public, mai degrabă decât cele din țesătură sau cele confecționate în casă.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Cancan.ro
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Stirile PROTV
A început lupta pentru putere în clanul Corduneanu. Cine sunt cei trei pretendenți la "tron" după decesul lui Costel
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
EVZ.ro
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Divorț în Familia Regală. Nu mai există cale de întoarcere
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Capital.ro
Horoscop 24 aprilie 2024. Balanţele sunt deschise la compromisuri, Peştii au karma de partea lor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro