Valabilitatea certificatelor verzi se modifică. Anunț de ultimă oră de la Comisia Europeană

Valabilitatea certificatelor verzi se modifică. Anunț de ultimă oră de la Comisia Europeană
Ce trebuie sa stie cetatenii europeni

Valabilitatea certificatelor verzi se schimbă. Comisia Europeană propune noi modificări în ceea ce privește certificatul covid-19, cel fără de care multe țări nu acceptă turiști. Europenii sunt nevoiți să arate dovada vaccinării cu ambele doze, a trecerii prin boală sau a unui test negativ de tip PCR pentru a intra în alte țări. Certificatul covid-19 era valabil pentru șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului covid

Acum, Uniunea Europeană recomandă ca valabilitatea certificatelor de vaccinare covid-19 să fie limitată la 9 luni pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar.

Totodată, Comisia European propune acordarea de prioritate călătorilor imunizați. Organismul european propune joi ca statele membre să primească toți călătorii vaccinați cu seruri aprobate de blocul comunitar.

CE va cere ca începând cu 10 ianuarie să fie primiți și cetățeni care s-au vaccinat cu seruri aprobate de OMS.

Totodată, modificările privind validitatea vaccinării sugerează că va fi nevoie de alte doze după perioada de 9 luni de imunitate.

Ce modificări face Comisia Europeană

Cazurile continuă să crească în Europa, așa că organismul de decizie european vrea să renunțe de la 1 martie la lista albă de țări din care toți călătorii sunt autorizați să vină, indiferent de statutul de vaccinare.

De la această dată, doar cei care sunt vaccinați sau recuperați după boală și au un certificat digital covid sau un permis echivalent pot intra în blocul comunitar.

Noile norme ar putea permite călătoria în UE și copiilor cu vârste cuprinse între 6-17 ani, care au un test PCR negativ înainte de plecare, chiar dacă nu au fost vaccinați.

Fiecare țară membră poate cere suplimentar testare la sosire ori măsuri precum carantină și autoizolare.

Printre propuneri se află și necesitatea dovezii unui test pCR negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un ser aprobat de Organizația Mondială a Sănătății,, dar care nu este aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, dar și pentru cei care călătoresc și s-au recuperat după covid-19.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI