În plin val 4, și sub amenințările unui al cincilea val, autoritățile au dat liber la vaccinare. Cu alte cuvinte nu mai este necesară programarea prin platforma ROVaccinare, mai ales pentru cei cu prima doză de vaccin. În același timp, cei vaccinați cu AstraZeneca vor putea să-și facă rapelul cu un alt vaccin messager ARN.
Având în vedere că numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în România, este din ce în ce mai urgentă campania de vaccinare a tuturor. Până în prezent, aproape 10 milioane de persoane au primit a doua vaccinare, majoritatea primind fie Pfizer, Moderna, fie AstraZeneca pentru rapel. Acest lucru înseamnă că unele persoane pot primi un vaccin diferit de cel pe care l-au primit pentru primele două doze. Dar este acest lucru sigur și există vreun avantaj în a amesteca și a potrivi vaccinurile?
În România, vaccinurile aprobate erau vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-AstraZeneca pentru a fi utilizate ca vaccin de rapel. Cu toate acestea, Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare a decis să utilizeze doar cele două vaccinuri cu ARNm , Pfizer și Moderna, pentru a treia doză pentru majoritatea persoanelor, deoarece acestea au ceva mai puține efecte secundare.
Amestecarea și potrivirea vaccinurilor de rapel devine din ce în ce mai frecventă din două motive. Cel mai important motiv, spun specialiștii, este că amestecul oferă avantaje în ceea ce privește un răspuns imunitar îmbunătățit. Prin urmare, o protecție sporită anticipată. Răspunsul imunitar după amestecare este adesea mai mare decât după potrivire, mai spun specialiștii.
„Există un avantaj relativ mic în cazul amestecului celor două vaccinuri cu ARNm (Pfizer și Moderna). Cu toate acestea, există o imunogenitate îmbunătățită substanțială.
O măsură a modului în care funcționează un vaccin, atunci când vaccinul Johnson & Johnson pe bază de vector (similar cu vaccinul AstraZeneca) este urmat de un vaccin cu ARNm.”
Al doilea motiv este comoditatea. Amestecarea vaccinurilor COVID-19 se profilează ca o modalitate bună de a oferi oamenilor protecția de care au nevoie atunci când se confruntă cu provizii imprevizibile.
Acest lucru înseamnă că o persoană care a primit un vaccin AstraZeneca pentru prima și a doua doză, ar putea primi un alt vaccin pentru a treia cu un vaccin ARN Messager. Anunțul a fost dat pe Facebook de cei de la ROVaccinare, precizând că în acest caz nu mai este nevoie de recomandare medicală în prealabil.
„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare! Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului. În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.”, anunță ROVaccinare.