28 mart. 2023 | 15:32

De unde provin, de fapt, cantitățile mari de lapte și miere din Lidl, Kaufland și alte supermarketuri

Economic
De unde provin, de fapt, cantitățile mari de lapte și miere din Lidl, Kaufland și alte supermarketuri
Exporturile României au scăzut dramatic în 34 de ani

Deși poate părea paradoxal, în urmă cu mai bine de 30 de ani exporturile României erau la cel mai înalt nivel, chiar dacă vorbim de lapte și miere, cel puțin în piața est-europeană. Astăzi, în schimb, aflăm că am important cu până la 1846% în ultimii 30 de ani, cu alte cuvinte importurile au crescut de peste 25 de ori, și asta se datorează și retailerilor din piață, precum Lidl, Kaufland și alte supermarketuri.

Exporturile României au scăzut dramatic în 34 de ani

Așa cum spuneam la început, astăzi ar putea părea paradoxal să vorbim de exporturile României, în raport cu cele de acum mai bine de 34 de ani, din perioada comunistă. Recentele analize vehiculează cifre amețitoare când vorbim de cât au scăzut exporturile de lapte și miere.

O analiză realizată în urmă cu trei ani, de Aurelian Buliga-Ṣtefănescu, spune că deși România se află pe primul loc în ceea ce privește producția de miere, cea mai mare parte a acesteia este destinată exportului.

Vezi și: Alimentul de bază care s-a scumpit enorm în ultimul an. Devine un lux pentru români, din păcate

De la exporturile României de miere la importuri masive

De exemplu, mai arată analiza, în 2017, România a exportat 37% din producția internă de miere naturală, la un preț mediu de preț de 3,7 euro pe kilogram. Pe de altă parte, pentru a-și satisface nevoile de consum intern, România a importat miere mai ieftină din țări precum Moldova, Polonia sau Ungaria, la un preț de 2,6 euro pe kilogram.

„Deși exportă o mare parte din producția internă de miere, în ceea ce privește schimburile intra-comerț comunitar, România nu se află în topul țărilor din UE, precum Ungaria sau Bulgaria, unde condițiile sunt mai puțin favorabile pentru sectorul apicol.

Calitatea bună a mierii românești a fost certificată printr-o serie de teste complexe efectuate în Germania, în vederea detectării mierii modificate genetic. organisme modificate genetic sau reziduuri, pentru întreaga cantitate care se exportă. Sectorul apicol este în mare parte influențat de condițiile climatice și de temperatură.

Prin urmare, în anii nefavorabili, în anii nefavorabili, se producția de miere din România a scăzut, iar exporturile au fost și ele afectate negativ.”, spune Aurelian Buliga-Ṣtefănescu în analiza sa.

Cu toate astea, și pe fondul unor decizii de derogare ale Ministerului Agriculturii, deși la nivel european sunt interzise, agricultorii au putut folosi anumite pesticide care au dus la scăderea efectivelor de albine, producătoare de miere în România, de aici și importul masiv, iar cantitățile masive aveau să fie importate din China, Ucraina, Moldova sau Polonia.

Vezi și: Metoda simplă care arată dacă mierea este 100% naturală. Afli în 10 secunde

Au scăzut exporturile de lapte, dar au crescut masiv importurile

Odată cu căderea regimului comunist, care ținea în frâu întreaga economie centralizată, a apărut și diversificarea, mai ales la lapte și produsele lactate, dar asta nu a însemnat și o creștere a exporturilor produselor românești pe piețele externe.

Deși România era recunsocută ca un mare exportator, cel puțin în anii de dinaintea Revoluției din 1989 pe piețele est-europene, odată intrată în economia de piață, România avea să piardă enorm. Ba mai mult, apariția lanțurilor precum Lidl, Kaufland și alte supermarketuri, au crescut importurile. Datele arată că în ultimii 34 de ani acestea au crescut cu peste  25 de ori, în raport cu perioada comunistă, iar totalul în procente este de 1846%, doar în ultimii 30 de ani.

Așa cum scriam recent, Lidl își importă pe plan local laptele și produsele lactate din Polonia, la fel făcând și fratele mai mic, Kaufland care a ajuns să importe pe plan local din Italia sau Germania, iar Polonia are o producție de 14,2 milioane de tone pe an, când vorbim de lapte.

Lipsa unei coerențe și a unor programe care susțină producțiile interne de lapte, produse lactate și miere, a dus ca astăzi România să fie codașă la exporturi, iar asta nu face altceva decât să facă loc produselor din import, care nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Simona Halep renunță. Decizia luată de marea campioană a României
Capital.ro
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro