De ce carnea de pui a devenit din ce în ce mai nesănătoasă, de fapt. Detaliul la care trebuie să fim atenți

De ce carnea de pui a devenit din ce în ce mai nesănătoasă, de fapt. Detaliul la care trebuie să fim atenți
Carnea de pui, „alimentul” de bază care dăunează sănătății

Peste tot în lume, puiul pare a fi un „aliment” de bază. Oamenii sunt convinși că păsările reprezintă o opțiune mai sănătoasă decât porcii sau vacile. Dar, sub toate aceste promisiuni false, slăbiciune, cea mai bună sursă de proteine, conținut scăzut de grăsimi, carnea de pasăre nu este deloc un aliment ideal pentru sănătate. Consumul de și carnea de pui, în general, este extrem de dăunătoare pentru sănătate, spun nutriționiștii.

Carnea de pui, „alimentul” de bază care dăunează sănătății

Un motiv pentru care din ce în ce mai multă lume militează pentru a opri consumul acestui aliment, este că pur și simplu, găinile sunt cele mai maltratate animale de pe planetă.

În Statele Unite, aproximativ 9 miliarde de găini sunt ucise pentru carnea lor în fiecare an. Alte 305 milioane de găini sunt folosite pentru ouăle lor.

Marea majoritate a acestor animale își petrec viața în izolare totală. Trăiesc așa din momentul în care eclozează până în ziua în care sunt ucise. Dar, deși considerată aliment de bază, carnea de pui are și alte efecte, dăunătoare sănătății umane.

1. Carnea de pui poate avea același impact asupra colesterolului ca și carnea roșie

Mulți oameni schimbă carnea roșie cu carnea de pui în încercarea de a-și reduce nivelul colesterolului și de a fi mai sănătoși. Dar s-ar putea să își piardă timpul. Medicii au ajuns la concluzia că impactul cărnii de vită asupra colesterolului uman nu este neapărat mult mai rău decât cel generat de carnea de pui și peștele.

„Trecerea de la carnea roșie la carnea albă probabil că nu ar face nicio diferență [pentru colesterol]. Și acest lucru nu este o surpriză, având în vedere cât de grase sunt găinile modificate genetic în zilele noastre.

Au de până la 10 ori mai multe grăsimi decât aveau în urmă cu un secol. Așadar, există o serie de bucăți de carne de vită care au mai puține grăsimi saturate care cresc colesterolul decât puiul.”, spun medicii din domeniul vegetal.

2. În proporție de 97% din carnea de pui din comerț este contaminat cu bacterii periculoase

Potrivit presei, testele efectuate pe puiul crud cumpărat în Statele Unite au descoperit multe nereguli. Aproximativ 97% din probele de piept de pui testate „adăposteau bacterii care te pot îmbolnăvi”. Analiza a descoperit rate ridicate de bacterii intestinale, inclusiv E. coli, Enterococcus și Salmonella.

3. Carnea de pui conține arsenic care provoacă cancer

Administrația pentru Alimente și Medicamente [FDA] a recunoscut conținutul de arsenic din carnea de pui. Arsenicul este o substanță chimică extrem de otrăvitoare care este de patru ori mai toxică decât mercurul.

Substanța este administrată găinilor pentru că determină creșterea mai rapidă în greutate și mai puțină hrană. De asemenea, îmbunătățește colorarea roz a cărnii crude.

Atunci când este ingerat, arsenicul poate duce la carcinom scuamos invaziv, boala Bowen. Poate provoca carcinomul cu celule bazale al pielii, precum și la cancer de ficat, rinichi, plămâni și vezică urinară.

FDA încearcă să convingă publicul că carnea de pui este în continuare sigură pentru consum, în ciuda cantității de arsenic găsite. Dar experții au lansat un avertisment cu privire la responsabilitatea arsenicului pentru afectarea fătului.

4.Industria avicolă are un impact devastator asupra mediului

Sacrificarea păsărilor la o scară atât de mare poluează pământul, aerul și apa. Poluarea implică carcasele decedate, fecale, metale grele, substanțe chimice, bacterii, paraziți, chisturi patogene și viruși.

Creșterea a 9 miliarde de păsări pentru carnea de pui în fermele industriale în fiecare an produce cantități enorme de excremente. Abatoarele de păsări eliberează cantități mari de deșeuri în mediul înconjurător. Astfel poluează pământul și apele de suprafață. Reprezintă, de asemenea, o amenințare gravă pentru oameni.

Levigarea nitraților și transferurile de agenți patogeni în apele subterane afectează calitatea apei noastre potabile. Habitatul faunei sălbatice este distrus pentru a face loc unor noi abatoare, ceea ce duce la pierderi de biodiversitate.

5.Carnea de pui aduce un risc ridicat de expunere a oamenilor la bacterii rezistente la antibiotice

Puii crescuți pentru carnea lor sunt adesea înghesuiți cu miile în adăposturi masive. Sunt hrăniți cu cantități mari de antibiotice și medicamente pentru a-i menține în viață în condiții care altfel i-ar ucide.

Documente recente create de FDA și puse la dispoziție ca urmare a unei solicitări în baza Freedom of Information Act au arătat că:

niciunul dintre acești aditivi furajeri antibiotici nu ar putea fi aprobat pentru utilizarea în scopuri zootehnice dacă ar fi prezentat astăzi. Optsprezece din cei 30 de aditivi furajeri analizați au fost considerați ca prezentând un „risc ridicat” de expunere a oamenilor la bacterii rezistente la antibiotice prin intermediul aprovizionării cu alimente„.

Această utilizare nechibzuită a antibioticelor face ca medicamentele să fie mai puțin eficiente pentru tratarea oamenilor. Astfel se accelerează dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente.

Concluzie. Mai bune decât originalul!

Îți place carnea de pui, dar nu-ți place suferința? Nicio problemă, există atât de multe alternative disponibile. Încercați una dintre cele nouă varietăți diferite de pui fără carne. Sau oricare dintre produsele vegane din carnea de pui. Aceste alimente super-gustoase sunt bogate în proteine, fără colesterol și sunt disponibile la supermarketuri.