Adevărul despre carnea de vită pe care o consumă românii. Ce ajunge la ei în farfurie, de fapt

Adevărul despre carnea de vită pe care o consumă românii. Ce ajunge la ei în farfurie, de fapt
Oamenii ar plati mai mult pentru o carne de calitate

Românii încep să consume din ce în ce mai multă carne de vită, însă fermierii cresc tot mai puține vite.

Ce ajunge, de fapt, în farfuriile oamenilor? Fermierii spun că este o afacere neprofitabilă să crești vite, iar asta pentru că au costuri de producție mai mari decât prețul pe care îl pot obține pe marfă.

Ce mănâncă, de fapt, românii atunci când consumă vită

Clienții ar plăti mai mult pentru o carne de calitate, conform unui sondaj realizat recent.

Fripturile și burgerii de vită sunt printre mâncărurile preferate de români. 1 din 4 consumatori de carne spun că vita e mai bună pentru sănătate, iar mulți dintre ei sunt dispuși să plătească cu 30% mai mult pentru o carne de calitate.

Într-un restaurant de tip fast-food, un burger de vită costă peste 20 de lei, iar asta pentru că folosesc o carne de vită de calitate.

“Folosim carne proaspătă de vită black angus, cumpărăm de la un producător din România. Prețul este încă rezonabil”, spune bucătarul unui fast-food din Pitești.

Pe de altă parte, unii fermieri se plâng că nu își pot acoperi costurile de producție și nimeni nu le dă mai mulți bani pe această carne.

“Prețul cerealelor este undeva la 1 leu/ kg, iar prețul cărnii.. ne situăm la 9-10 lei/kg, prețul pe care îl aveam acum 2-3 ani când cerealele erau undeva la 0,50 bani pe kg”, spune un fermier, conform ȘtirileProTv.

Fermierii români nu vor să crească vite pentru carne

În plus, până ajunge în magazin, prețul se triplează, iar crescătorii români au mai mult vaci, pe care le consideră mai profitabile.

Din 150 de vaci, doar 5 sunt pentru carne, la o fermă din județul Brașov. Totodată, cele mai multe vite sunt Bălțată românească și Holstein. Și dacă ar crește Angus, fermierilor le-ar fi greu să concureze cu străinii care oferă o carne din rase special încrucișate.

“Vorbim de nepromovarea produselor și producției din România, vorbim de practici comerciale neloiale, vorbim de marii retaileri care nu favorizează producția internă. Acum se importă foarte multă carne de vită din America de Sud care este la un preț mai mic sau din Polonia”, spune Ioan Gociman, de la Asociația Aberdeen Angus România.

Astfel, în farfuriile românilor ajunge mai multă carne din import, decât din producția locală, care nu este deloc profitabilă.