Păsările crescute la nivel gospodăresc și nu numai au nevoie de atenție sporită de îngrijire, mai ales atunci când intervin și bolile. Ceea ce le ține departe de suferință este un truc simplu, pe care-l folosesc românii de la țară, anume oțetul de mere pus în apa viețuitoarelor.
Oțetul pus în apa gâinilor și a puilor este de mare ajutor pentru o sănătate mai bună a păsărilor de curte. Nu orice tip de oțet este bun, ci doar cel de mere. Căutați ca acesta să fie un produs artizanal, din ingrediente naturale, chiar preparat în casă.
Aciditatea oțetului de mere este cea mai importantă în acest context, întrucât acționează ca un antibiotic ușor, natural. Oțetul de mere este bogat în vitamine și minerale care sunt de mare ajutor păsărilor de curte. Nu trebuie să depășiți un procent de 2% de oțet de mere în raport cu cantitatea de apă, așa că vorbim despre cel mult 20 ml de oțet la un litru de apă, scrie Agrointel.
„În perioada primăverii, odată cu apariția căldurii, pot să apară o multitudine de boli. Una dintre ele este protozoozele, care pot evolua la o mare de specii, de la porumbei la curci și găini. Pot apărea, de asemenea, și la animalele sălbatice, care sunt vectori pentru transmiterea la păsările domestice. În această clasă de boli enumerăm histomonoza, hexamitiaza și tricomonoza.
Prima este o boală care apare dintre păsările de curte la curci, la gâini și la rațe. Aceasta este de foarte mare importanță, mai ales pentru păsările de curte, care, spre deosebire de păsările de fermă, este mai redusă. Pentru a evita aceste lucruri trebuie luate măsuri igienico-sanitare, care presupun evitarea băltirii apei după ploi sau scurgerii apei din adăpători. De asemenea, hrana să nu fie împrăștiată. În același timp, trebuie făcute dezinfecții periodice cu produse de specialitate. Boala este mai frecventă la tineret, din această cauză trebuie făcute tratamente preventive cu produse active pe histomonoză.
Păsările adulte sunt mai rezistente la această boală, dar la ele evoluează cronic, din cauza această nu se realizează un spor de creștere, drept urmare boala este mai greu de identificat și necesită examinare de laborator. Ca să nu transmită boală, trebuie făcute și deparazitări periodice”, a explicat un specialist Romvac.