Astăzi, la cei 66 de ani împliniți, latifundiarul din Pipera, și patron al unui club de fotbal, a surprins prin ultima sa decizie. Conform unei declarații recente, românii aveau să afle de ce a reintrat Gigi Becali în politică, precum și ce planuri are alături de AUR și George Simion.
La începutul anilor 90, când România alegea un traseu al democrației și al economiei de piață, aproape de nicăieri întra în atenția opiniei publice, după ce devenea patronul unuia dintre cele mai importante cluburi de fotbal din România, Steaua București, devenit ulterior FCSB.
Dintr-un crescător de animale, cu precădere oi, Gigi Becali devenea și un prosper om de afaceri, după achiziția mai multor hectare de teren în zona Pipera, unde ulterior avea să construiască case. Banii avea să-i facă și din vânzarea terenurilor de aici, iar astăzi, deși nu vrea să recunoască, este printre cei mai importanți milionari români.
După ani de tatonare și parteneriate, cel puțin dubioase, Gigi Becali lua decizia de a intra și în politică în 2000, candidând pentru funcția de deputat, dar va eșua în acea primă tentativă.
Ulterior, la 4 ani distanță va reveni pe plan politic, după preluarea unui partid mic înființat de Viorel Lis, fostul edil al Capitalei, Partidul Noua Generație, considerat a fi o formațiune din panoplia celor de extremă.
Având accente naționaliste și cu rădăcini în zona partidelor extremiste din Europa, Gigi Becali era asemuit cu celebrul prim-ministru italian, Berlusconi, datorită ascensiunii sale rapide, fiind citat de BBC spunând că „Vreau să ucid diavolul din România, corupția și minciuna”. În 2004, intra în cursa pentru Alegerile Prezidențiale, iar 2007 va candida la alegerile europarlamentare, dar fără a reuși să aibă pragul de trecere.
Intrând în parteneriatul politic cu regretatul Corneliu Vadim-Tudor, va candida, din nou, în 2009 pe listele Partidului România Mare, tot la europarlamentare, dar nu a reușit să stea foarte, mult aici, doar 9 luni, nereușind să-și pună în aplicare planul conform căruia „Vreau să ucid diavolul din România, corupția și minciuna”.
În 2008, Gigi Becali va fi implicat într-un scandal de corupție, legat de echipa sa și cea din Cluj, după ce câțiva din anturajul său erau prinși cu celebra valiză cu peste 1 milion de euro, bani ce ar fi fost destinați, în teorie, jucătorilor de la Universitatea Cluj ce avea de disputat derbiul local, împotriva celor de la CFR Cluj.
Este momentul în care procurorii DNA îl pun sub acuzare pe Gigi Becali, alături de Victor Pițurcă și alți câțiva. Procesul a durat 4 ani, iar la finalul perioadei Becali era achitat de ÎCCJ, dar fără o sentință definitivă.
După marele eșec din legislatura 2009-2010, Gigi Becali continuându-și activitatea de antreprenor și patron de club, va candida în 2012 pentru funcția de deputat, de data asta pe listele PNL, fiind ales cu numărul de voturi, și intrând ca membru, culmea, în Comisia juridică din Camera Deputaților.
Dar, din acest moment revin problemele cu legea, după ce intervine un incident. Cineva avea să-i fure mașina, iar latifundiarul lua decizia de a-l căuta, prinde și sechestra.
Astfel, justiția română îl va pune sub acuzare de sechestrare de persoane în 2013, și va primi o sentință cu suspendare, ceea ce va atrage și demisia din PNL, și intrarea în zona deputaților independenți.
În ultimii ani, pe lângă acțiunile caritabile, aparițiile televizate, și declarațiile sale pompoase, Gigi Becali a stat departe de politică, dar asta până de curând. Cu doar câteva luni înainte de startul alegerilor, Gigi Becali primea la Palat o delegație a partidului AUR, cu George Simion în frunte.
Conform declarațiilor lui Becali, liderul AUR venise pentru a-i cere 50.000 de euro pentru viitoarea campanie electorală:
„George Simion a vrut să-i cunoască pe părinții mei de la Mănăstirea Comanca. Se cunoștea cu unul dintre ei și i-a spus că e aici, așa că a zis că vrea să-i vadă. Și să vedem dacă-i dau o mână de ajutor lui Neamțu, că el candidează la europarlamentare. Dar nu mai cred că e timp. E campania deja începută și nu se poate.
Dacă venea mai devreme, împrumutam partidul cu 500.000 de euro, așa cum am făcut-o și cu PSD (n.r- partid din partea căruia Gabriela Firea, fina lui, candidează la Primăria Capitalei), iar PSD dădea banii. Împrumutam și AUR și după aceea îi dădea înapoi.
Să vedem o formulă, poate-l împrumut pe Neamțu și să finanțeze el campania. Dar să vedem dacă e legal. Eu am făcut pușcărie, așa că suflu și în iaurt. Să vadă dacă e lege care să mă apere, să fiu apărat de un miliard de legi. Și fac și public, să vină procurorul sau milițianul să-mi spună că nu e bine. Eu anunț tot. Am făcut pușcărie degeaba. Ajunge cu mizeriile făcute!”, declara Gigi Becali la acel moment.
În schimb, astăzi asistăm la o recidivă a acestuia, iar opinia publică avea să afle de ce a reintrat Gigi Becali în politică, dar și ce planuri are alături de AUR și George Simion.
Fără a fi o mare surpriză, având în vedere antecedentele extremiste din trecut, Gigi Becali anunța că a luat decizia de a se înscrie în formațiunea politică condusă de George Simion.
Ba mai mult, latifundiarul avea să explice și de ce a făcut acest gest, iar românii aveau să înțeleagă de ce a reintrat Gigi Becali în politică:
„O să mă duc să fac niște legi în Parlament. Legea Sportului, care nu mai permite să se facă spectacole atunci când sunt meciuri.”, spun latifundiarul, extrem de determinat să facă curățenie.
mergând mai departe cu declarațiile justificative, Gigi Becali avea să explice și ce planuri are alături de AUR și George Simion, dacă va reveni pe picior mare în politica românească:
„Nu mai permite mandate Burleanu. Nu mai permite abuzul să faci tu U21. Scriem toate acolo în lege și la revedere! Și nu mai poate el după aceea. Dacă nu ai, nu ai ce să le faci.
Numai să scăpăm de Burleanu și pe urmă o să fie altceva. Că prea e împotriva noastră. Găsim o formulă să băgăm și legea asta. Să nu mai fim batjocoriți. Că vine un străin și ne învață pe noi cum să facem arbitraj, că noi suntem prea proști”, a mai spus Gigi Becali.
În planul politic actual, și ne referim aici la cel european, partidele de extremă, fie de dreapta, fie de stânga, au reușit ceea ce nimeni nu se aștepta.
Au avut o creștere semnificativă, iar trendul este deja în mai toate statele europene puternice, precum Franța, Germania, Italia, și se conturează și în alte părți ale Europei.
În 2020, la Alegerile locale, George Simion și AUR luau un procent de 9% pe care nimeni nu-l anticipa.
Partea cea mai interesantă este că, după 2020, AUR a reușit să crească și mai mult, iar astăzi formațiunea și liderul ei sunt în poll-position în intențiile de vot ale românilor în primul tur la prezidențiale, chiar dacă George Simion se află pe un loc 4, la Alegerile Prezidențiale.
Acum, însă, odată cu acest „nou transfer” la AUR al lui Gigi Becali, formațiunea are speranțe la o creștere și mai mare în acest an electoral:
„Domnul Gigi Becali va fi alături de noi în reconstrucția caselor din județul Galați. Mă bucur că și domnul Gigi Becali se îndreaptă către comuna Pechea. O să ne întâlnim acolo.
Faptul că domnul Becali vine în sprijinul candidaturii mele la prezidențiale, arată că avem o șansă mare”, a spus George Simion, la România TV.
Rămâne, totuși, de urmărit ce se va întâmpla, atât la Alegerile Europarlamentare, cât și cele Prezidențiale, și care va fi poziția finală a celor de la AUR.