28 oct. 2024 | 09:09

Cum se așază corect varza în butoi. Ce trebuie să faci în primele trei zile după ce ai pus-o la murat

Sfaturi Culinare
Cum se așază corect varza în butoi. Ce trebuie să faci în primele trei zile după ce ai pus-o la murat
Varza murată, o tradiție transmisă din generație în generație

În bucătăria tradițională românească, varza murată are un loc de cinste, fiind un ingredient de bază pentru preparatele delicioase de iarnă. Obținerea unei murături perfecte depinde însă de cum se așază corect varza în butoi și de grija pe care o acordăm procesului de fermentație în primele zile. Pe lângă așezarea în butoi, este important de știut și ce trebuie să faci în primele trei zile după ce ai pus-o la murat.

Varza murată, o tradiție transmisă din generație în generație

Prepararea verzei murate poate părea simplă, însă succesul constă în detalii: de la poziționarea corectă a verzei în butoi, până la intervențiile necesare în primele zile de fermentație. Cum se așază corect varza în butoi și ce facem în primele 72 de ore?

Varza murată nu este doar un aliment gustos, ci și o tradiție transmisă din generație în generație. Dar pentru a păstra aroma, textura și pentru a preveni stricăciunea, este esențial să știm cum să o așezăm corect în butoi și ce măsuri să luăm imediat după.

În primele trei zile, varza necesită o atenție specială pentru a începe fermentația corectă. Acest ghid detaliat îți va arăta cum să te asiguri că vei obține o varză murată gustoasă și sănătoasă pentru întreaga iarnă.

Află cum se așază corect varza în butoi

Pentru o varză murată reușită, pregătirea butoiului este esențială. Înainte de a așeza varza, butoiul trebuie curățat și dezinfectat bine, pentru a preveni apariția mucegaiului sau a bacteriilor dăunătoare.

În mod tradițional, se folosește apă fierbinte și sare pentru clătirea finală a butoiului. Apoi, se alege varza potrivită, cea mai bună pentru murat este cea de toamnă, care are frunze groase și rezistente.

Varza se curăță de frunzele exterioare deteriorate și se scobesc cotoarele, lăsând un spațiu pentru sarea care va ajuta la fermentație. Butoiul se așază pe o suprafață stabilă, într-un loc răcoros.

La așezare, varza se pune cu cotorul în sus, într-un strat compact, asigurându-ne că întreaga suprafață este umplută cât mai bine.

Saramura, ingredientul principal pentru varza murată

Între rândurile de varză, putem adăuga crenguțe de mărar uscat, hrean, boabe de piper sau foi de dafin pentru o aromă deosebită și pentru a preveni înmuierea. După așezarea verzei, se prepară saramura.

Aceasta trebuie să fie suficient de concentrată pentru a susține fermentația și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. De regulă, saramura se face din apă fiartă cu sare neiodată, calculând aproximativ o lingură de sare la un litru de apă.

După ce sarea s-a dizolvat, saramura se toarnă peste varză, acoperind-o complet. După ce am așezat corect varza și am turnat saramura, este important să monitorizăm procesul de fermentație din primele zile.

Ce trebuie să faci în primele trei zile după ce ai pus varza în butoi

Spre exemplu, în prima zi, varza începe să absoarbă saramura, iar gazele rezultate din fermentație încep să se formeze. Este recomandat să acoperim butoiul cu un capac și o greutate care să mențină varza sub saramură, împiedicând-o să iasă la suprafață.

În ziua a doua, verificăm nivelul saramurii și, dacă este nevoie, completăm cu mai multă, astfel încât varza să rămână acoperită complet. Se recomandă să se scoată spuma formată la suprafață, pentru a preveni fermentația nedorită și formarea unui gust neplăcut.

A treia zi este esențială, pentru că varza începe să fermenteze activ. Este indicat să facem prima „suflare” a verzei, adică să introducem un furtun sub nivelul saramurii și să suflăm pentru a elimina gazele acumulate. Aceasta va preveni gustul amar și va încuraja o fermentație uniformă.

Concluzie

Așezarea corectă a verzei în butoi și monitorizarea atentă în primele trei zile sunt pași esențiali pentru o varză murată reușită.

Pregătirea atentă, adăugarea corectă a saramurii și eliminarea gazelor în primele zile sunt măsuri care asigură un proces de fermentație sănătos.

Urmând aceste sfaturi, vei obține o varză murată gustoasă, crocantă și bine conservată, ideală pentru preparatele de iarnă.

Parteneri
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
Redactia.ro
Orașul din România care a fost capitală a trei țări. Locul a fost poreclit „Orașul de Aur”
Click.ro
Șeful SIE și adjunctul său au zburat cu un avion privat ca să vadă o cursă de Formula 1. Serviciul a deconspirat doi ofițeri activi
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
'Este o situație de urgență, dacă președintele pleacă'. Ce va urma după 21 decembrie, ziua în care mandatul lui Klaus Iohannis expiră. Un fost judecător CCR rupe tăcerea
Unica.ro
Impozite crescute, la sfârșit de an. Măsura a intrat deja în vigoare
EVZ.ro
Ileana Lazariuc are un nou iubit? Cum a fost surprinsă vedeta de bărbatul din viața ei / FOTO
Spynews
Mașinile ce vor fi interzise. Sunt radiate din oficiu. Proprietarii au termen 3 ani
Capital.ro
Celebrul actor, surprins într-o stare deplorabilă: “Am ajuns să dorm pe străzi. Vă rog, ajutați-mă”
Avantaje
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! AU apărut FOTOGRAFIILE COMPROMIȚĂTOARE
Mediaflux
Urări și felicitări de Sfântul Daniel. Cele mai emoționante gânduri pentru sărbătoriți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
S-a vândut casa în care s-a filmat „Singur acasă”! Cât a costat celebra proprietate
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro