27 oct. 2024 | 07:57

Câte zile trebuie să fie vânturată varza ca să nu facă floare și să se mențină crocantă toată iarna

Sfaturi Culinare
Câte zile trebuie să fie vânturată varza ca să nu facă floare și să se mențină crocantă toată iarna
Câte zile trebuie să fie vânturată varza ca să nu facă floare și să se mențină crocantă toată iarna

Conservarea corectă a verzei murate depinde de mai mulți factori, iar secretul pentru a rămâne crocantă și delicioasă constă în tehnica de vânturare. Acest proces este esențial pentru a preveni apariția mucegaiului, care poate compromite calitatea verzei. Dacă este bine întreținută și vânturată cu regularitate, varza se va păstra nu doar proaspătă, ci și plină de gust, pe toată durata iernii.

Cât de des trebuie să fie vânturată varza după ce a fost pusă la murat

După ce varza a fost pusă la murat, începe perioada de vânturare, o tehnică prin care saramura este amestecată și aerisită pentru a evita formarea stratului de mucegai la suprafață. În primele trei săptămâni de când a fost pusă în butoi, varza trebuie vânturată la fiecare două zile. Aceasta înseamnă că trebuie suflat aer în saramură, pentru a permite o fermentație uniformă, prevenind dezvoltarea bacteriilor nedorite și, implicit, apariția florii.

Pentru a efectua vânturarea corect, se poate folosi un furtun cu ajutorul căruia saramura este amestecată și aerisită. Unele persoane preferă să scurgă puțină saramură și apoi să o toarne din nou în recipient, ceea ce ajută la împrospătarea verzei și eliminarea surplusului de dioxid de carbon acumulat în lichid. Respectarea acestui program de vânturare, la fiecare două zile în primele trei săptămâni, asigură o murare echilibrată și împiedică apariția mirosurilor neplăcute și a mucegaiului, menținând astfel varza crocantă.

Trucuri pentru păstrarea verzei murate peste iarnă

După ce perioada de vânturare s-a încheiat, există câteva sfaturi care pot ajuta la menținerea verzei murate într-o stare excelentă.

Curățarea regulată a suprafeței saramurii: Chiar și după cele trei săptămâni inițiale, este indicat să se verifice periodic suprafața saramurii pentru a vedea dacă a apărut vreun strat albicios. Dacă acesta apare, îndepărtați-l imediat cu o lingură sau spumieră, pentru a preveni compromiterea întregii verze.

Adăugarea de hrean în saramură: Hreanul are proprietăți antibacteriene naturale și poate ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului. Este suficient să adăugați câteva bucăți de hrean între frunzele de varză sau direct în saramură, acesta ajutând și la păstrarea crocantă a verzei.

Temperatura de păstrare: Varza murată trebuie păstrată la temperaturi scăzute, ideal între 4 și 10 grade Celsius. O pivniță bine aerisită sau o cămară rece sunt locuri ideale pentru depozitarea verzei murate. Evitați spațiile prea calde, care pot accelera fermentarea și pot compromite textura verzei.

Folosirea unor recipiente curate și etanșe: Un butoi din lemn sau un borcan de sticlă de calitate, curățat bine înainte de utilizare, ajută la menținerea verzei proaspete. Înainte de a pune varza la murat, asigurați-vă că recipientul este sterilizat și uscat corespunzător, pentru a evita introducerea bacteriilor care pot cauza floarea.

Monitorizarea nivelului de saramură: Verificați periodic dacă nivelul saramurii acoperă în totalitate varza. În cazul în care acesta scade, completați cu saramură proaspăt preparată (apă cu sare) pentru a preveni oxidarea verzei și apariția mucegaiului.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
O rețetă mai puțin cunoscută. Cartofi wedges cu mălai
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Mașinile diesel trebuie să instaleze acest sistem! Devine obligatorie de la 1 ianuarie
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
ATENȚIE, ȘOFERI! Nimeni NU SCAPĂ! A intrat de AZI în VIGOARE
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro