Dacă vrei să te bucuri de rezultate ca la carte și să îți încânți familia și musafirii cu cele mai bune sarmale, cheia reușitei este un detaliu pe care mulți români îl trec cu vederea. Afllă, din rândurile de mai jos, cum se pune saramura în butoiul cu varză murată. Vei vedea că astfel va rămâne tare până la primăvară, nu se va acri.
An de an, la finalul lunii octombrie, românii din toate colțurile țării pun varză la murat, pentru a obține ingredientul de bază al preparatului vedetă al sărbătorilor de iarnă: sarmalele.
Procesul nu pare foarte complicat, însă este destul de complex și, dacă nu respectăm cu strictețe instrucțiunile din rețetă, riscăm să avem parte de o surpriză neplăcută când degustăm varza murată. Secretul reușitei este, de fapt, un detaliu de care foarte mulți nu țin cont, dar care joacă un rol esențial în textura și gustul acestui preparat tradițional: cum se pune saramura în butoiul cu varză murată.
În primul rând, aceasta se face prin adăugarea unei linguri de sare grunjoasă la fiecare litru de apă caldă.
Saramura obținută se toarnă în butoi după ce sunt aranjate în el toate ingredientele. După două sau trei ore, timp în care bulele de aer ies la suprafață, se completează cu lichid și se pune capacul.
Apoi, o dată la trei zile, se pitrocește varza. Saramura se extrage din recipient, se vântură într-o oală și apoi se retoarnă treptat, potrivit Bucătăraș.
Te-ar putea interesa și: Reţetă de varză murată de peste 100 de ani. De ce să pui nuci verzi în butoi
Pentru un butoi cu o capacitate de 45 de litri, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Te-ar putea interesa și: Cum desărezi rapid varza murată. Trucul care te salvează când vrei să faci sarmale