România trece, ca multe alte state europene, printr-o perioadă extrem de grea. Acest lucru s-a reflectat și în dobânzile la credite, care sunt o caracteristică standard a majorității produselor financiare și se pot acumula rapid, dar pot fi evitate. Iată cum poți să scapi de plata dobânzilor la credite. Citește și află care este soluția pe care o au românii care au probleme cu banii.
Anul 2021, din punctul de vedere al băncilor din România, a fost cel mai profitabil an înregistrat vreodată de băncile românești, dar în 2022 se anunța unul dificil, pe fondul incertitudinilor macroeconomice.
Află și: Avertisment crunt! Românii care au credite la bănci trebuie să afle asta. Ratele vor exploda
În ciuda îngrijorărilor inițiale, pandemia a avut un impact puțin vizibil asupra sectorului bancar românesc, care a continuat să înregistreze cifre impresionante pe măsură ce se îndrepta din ce în ce mai mult spre spațiul digital.
În ceea ce privește anul 2023, conform informațiilor din august, erau publicate datele pentru al doilea trimestru pentru multe sectoare bancare europene și analiști se așteptau la o încetinire continuă a ratelor de creștere a creditelor și o creștere a ratelor creditelor neperformante în România.
În cele mai recente rapoarte, ratele medii lunare erau armonizate, și raportate la 6,20% pe an în iulie 2023, iar rata cash-flow era stabilită la 7,00 % în iul 2023. Efectele acestor fluctuații din piață s-au regăsit, din nefericire, în creșterea dobânzilor la creditele oferite românilor, deși BNR intervenea cerând o stagnare a procentelor de creștere.
Dar, pe fondul unei rate mari a inflației, și a noilor reglementări introduse, ulterior scoase, privind limitarea de plăți chash, au mișcat lucrurile în detrimentul clienților băncilor comerciale.
După cum bine se știe, cele mai multe produse financiare percep dobânzi, carduri de credit, împrumuturi auto, credite ipotecare etc., dar există modalități prin care poți să eviți cu totul sau să le reduci la minimum. Așa că, citește mai departe și vezi cum poți să scapi de plata dobânzilor la credite.
Concret, românii au la dispoziție un instrument, și anume Legea Falimentului, intrată în vigoare în 2018, și baza căreia poți să scapi de plata dobânzilor la credite, dar numai îndeplinind anumite condiții prevăzute în această lege.
Citește despre: Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește
Condiția primordială este ca cel puțin 90 de zile să nu mai fi plătit, sau mai bine zis să nu mai fi putut plăti ratele la bănci, sau orice alte datorii existente. O altă condiție, legată de prima, este ca suma să echivaleze cu cel puțin 15 salarii minime pe economie, la momentul declarării falimentului personal.
În cazul în care sunt îndeplinite aceste condiții, Legea Falimentului este singurul instrument care te poate ajuta, și te poate îndruma să afli cum poți să scapi de plata dobânzilor la credite.
Vezi și: Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR
Un alt aspect care vine în ajutorul celui aflat în faliment personal, este că legea impune o înghețare a tuturor creditelor aflate pe numele acestuia pe o perioadă de cel puțin cinci ani, până la momentul la care acea persoană își revine financiar.
Citește și: Ratele la bănci cresc din nou. Cât vor plăti românii după actualizarea IRCC
Va mai trebui să nu existe cazier pe numele acestuia și în mod explicit, va trebui să declare toate sumele pe care le datorează și dacă există bunuri pe numele său. Conform autorităților de reglementare, cei care știu de Legea Falimentului și au și folosit-o se ridică la cel puțin 100 de persoane în acest an, față de anul trecut.