La cotațiile zilei de astăzi, 23 februarie 2023, pe lângă noile valori ale principalelor valute, BNR a anunțat și care este noua valoare a ROBOR la trei luni, iar informațiile ar putea să-i bucure pe românii cu credite calculate pe baza acestui indice fix. De cealaltă parte IRCC are tendințe de creștere, existând toate șansele să depășească în cel mai scurt timp indicele ROBOR.
Ziua de 23 februarie 2023 a adus noi modificări la indicii de calcul pentru dobânzile creditelor. Dacă până de curând ROBOR la trei luni atingea valorile istorice din ultimii ani, astăzi indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi la 7,02% pe an, de la 7,03% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 15 iulie 2022, când s-a situat la nivelul de 7,09%. La începutul anului 2021, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, iar la începutul anului trecut ROBOR la trei luni ajungea la valorea istorică de 7,56%.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7.35% pe an, de la 7.36%, cât a fost pe data de 17 februarie, iar indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 7.69% pe an, de la 7.70%. Cea mai ridicată valoare a acestui indice a fost de 7.84% pe 10 februarie a.c.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), acesta este de 5,71% pe an în trimestrul 3 al anului trecut, fiind calculat ca medie aritmetică a dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare, în creștere față de cel publicat anterior, de 4,06%, calculat pentru trimestrul doi al anului trecut.
Vezi și: Curs valutar BNR pentru 23 februarie 2023. La ce cotație a ajuns lira sterlină azi-UPDATE
Așa cum scriam și cu altă ocazie, majoritatea românilor care au decis să treacă pe credite calculate în funcție de indicele variabil IRCC, în aceste zile au mari problemele la plata dobânzilor la ratele bancare aferente, ca urmare a noilor valori înregistrate și amintite anterior.
În aceeași ordine de idei, analiștii spun că tendința este de creștere în ceea ce privește acest indice, în raport direct cu ROBOR la trei luni, ceea ce va face și mai grea plata dobânzilor, punând o presiune extrem de mare pe românii care au credite calculate în baza indicelui variabil.
Deși, pentru moment, IRCC a rămas la 5,71%, economiștii atrag atenția asupra faptului că există toate șansele ca până la finalul trimestrului doi din acest an, IRCC să ajungă la valori egale sau chiar mai mari de cât ROBOR, ceea ce ar crește considerabil și sumele de plată în contul dobânzilor la creditele acumulate de români. Rămâne de urmărit evoluția celor doi indici și, în cele din urmă, care va fi poziția finală în acest an atât a ROBOR la trei luni, cât și a indicelui variabil IRCC, amândouă stabilite de BNR.