Ratele la bănci cresc din nou. Cât vor plăti românii după actualizarea IRCC

Ratele la bănci cresc din nou. Cât vor plăti românii după actualizarea IRCC
BNR modifică prognoza anuală de inflație

Ratele la bănci cresc din nou, și nu este o glumă de 1 aprilie”. Din păcate noile informații BNR pun presiune și mai mare pe românii care au credite la băncile din România. Motivul acestor noi creșteri este modificarea IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor). Cât dspre cei cu credite calculate în funcție de ROBOR, aici deja lucrurile sunt și mai grave, datorită creșterii valorii ROBOR la trei și șsae luni. Ultime date arată o creștere record a ROBOR, dar aceste creșteri vor fi semnificative din 2023 și pentru IRCC.

BNR modifică prognoza anuală de inflație

În luna august a acestui an BNR făcea noile calcule privind prognoza anuală de inflație. La jumătatea lunii, după ce anunța modificări la dobânda politicilor monetare, anunța și majorarea prognozei anuale de inflație pentru 2022 și 2023. Acastă nouă majorare a fost determinată în principal de șocurile din partea ofertei amplificate de războiul din Ucraina. Anunțul era făcut chiar de guvernatorul Mugur Isărescu.

Conform predicțiilor, BNR se așteaptă la o inflație de 13,9% în decembrie, față de o prognoză anterioară de 12,5%. Aceleașid ate arată o inflație de 7,5% la sfârșitul anului 2023, față de o prognoză anterioară de 6,7%. Guvernatorul BNR mai declara că inflația ar urma să atingă punctul median al benzii de variație a țintei de 1,5%-3,5% a băncii la 2,4% în iunie 2024.

Ratele la bănci cresc din nou, ca urmare a creșterii IRCC și ROBOR

Ca urmare a acestor noi modificări, dar și datorită ratei de creștere a ROBOR, băncile comerciale și-au majorat dobânzile la creditele de consum. La 1 august 2022, ROBOR la trei luni ajungea la o valoare record de 8.01%.

Ulterior, în intervalul de exact o lună, până astăzi 30 septembrie, a ajuns la 7.93%. Efectele acestor creșteri record s-au regăsit în dobânzile și ratele creditelor calculate pe baza acestui indice.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în primul trimestru din 2022 era la 2,65%, iar conform Profit.ro, va ajunge la 4,06% de la 1 octombrie. De altfel rata preconizată este deja publicată pe site-ul BNR.

Dacă vă întrebați care este efectul, răspunsul este unul simplu. Creditele calculate de bănci, în funcție de IRCC, vor crește și ele în trimestrul 2 al acestui an, dar și în prima parte a anului 2023. De altfel, pentru prima lună din 2023, se preconizează o nouă creștere a IRCC. Acesta va ajunge la 5,71%, conform calculelor făcute de Profit.ro.

Cât vor plăti românii după actualizarea IRCC în 2022 și 2023

Publicația amintită a făcut și un calcul pe baza noilor procente de creștere. S-a luat ca exemplu un credit de 210.000 lei. Creditul, cu o scadență de 300 de luni, are o dobândă calclată de IRCC și un plus de 2,5 pp (puncte procentual).

Plecând de la premiza creșterii de 4.06% în T2 2022, atunci rata calculată va fi de 1.152 lei rată cu 1,86%, rata de aplicare a dobânzii. Pentru trimestrul al treilea, T3, din 2022, cu o creștere IRCC de 5,71%, ar trebui să plătim o rată de 1.246 de lei. În acest caz procentul ratei de aplicare a dobiânzii este de 2,1%.

Același credit în trimestrul al patrulea din 2022, T4, cu IRCC de 4.06%. În acest caz am plăti o rată de 1.426 lei. Acest ultim calcul este valabil și pentru trimestrul unu din 2023. Procentul de creștere pentru această perioadă, octombrie-decembrie, este de 14%. În ceea ce privește anul viitor, conform predicțiilor Profit.ro, creșterea va fi de cel puțin 16%, pentru ianuarie.