Arderea miriștilor și a vegetației uscate a fost recunoscută ca fiind unul dintre principalii factori care contribuie la poluarea aerului. Este o sursă semnificativă de poluanți gazoși, care provoacă daune grave sănătății umane și mediului. Situația este frecvent întâlnită în România, iar cei care fac asta riscă amenzi considerabile. Ieri, Ministerul Mediului a emis o Ordonanță de Ministru prin care s-au majorat amenzile împotriva celor care ard miriști și vegetație uscată altfel, decât în condițiile impuse de legislația în vigoare.
Arderea miriștilor și a vegetației uscate, sunt unul dintre principalii factori care contribuie la poluarea atmosferică din lume. Prin ardere eliberează particule și gaze poluante care au efecte grave.
Procesul în sine este o sursă semnificativă de poluare a aerului în multe părți ale lumii, fiind doar pe locul 3 după emisiile industriale și cele provenite de la vehicule.
Arderea miriștilor poate fi definită ca fiind incinerarea intenționată a miriștilor de către fermieri. De obicei se întâmplă după recoltarea culturilor. Acestea sunt tulpinile tăiate rămase pe câmp după recoltarea boabelor de cereale sau a tulpinilor de trestie de zahăr.
Alte activități de ardere a biomasei sunt arderea lemnului pentru gătit în gospodării, incinerarea în câmp deschis a deșeurilor municipale și incendiile de vegetație uscată. Toate contribuie, de asemenea, la poluare.
În țările asiatice, cum ar fi China, aproximativ 60 % din totalul emisiilor de biomasă provin din arderea miriștilor. La scară globală, arderea miriștilor constituie aproximativ o pătrime din totalul arderii biomasei, inclusiv incendiile de pădure.
Așa cum relatam recent, România nu a reușit în toți acești ani, de la aderarea în UE, să dezvolte un plan național antipoluare. Ca efect, Comisia Europeană a intentat un proces României la Curtea Europeană de Justiție. De cealaltă parte, la niveul Ministerului Mediului, programele antipoluare au fost aproape inexistente, sau doar pe hârtie.
Cu o suprafață, încă, destul de mare, dacă vorbim de cea agricolă, dar luând în considerare și suprafețele existente de pădure, fenomenul de ardere a miriștilor și a vegetației uscate sunt cauzatoare de poluări masive.
Arderea miriștilor și a vegetației uscate și combaterea acestora
În anii trecuți s-au mai luat măsuri de combatere a fenomenului, prin amenzi, dar efectul nu a fost cel scontat. Ieri, pe 17 martie, Ministerul Mediului a emis o Ordonanță de Ministru prin care s-au majorat amenzile împotriva celor care ard miriști și vegetație uscată altfel, decât în condițiile impuse de legislația în vigoare.
Amenzile au crescut la sume cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile au crescut la sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 lei. Toate aceste amenzi vor fi date de inspectorii Gărzii de Mediu.
„Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat. Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti.
În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului”, declara ieri ministrul Tánczos Barna.
Citește și: Cât de poluat e aerul din România și cum arată poluarea în București
Conform legislației de mediu din România, există reguli stricte privind arderea miriștilor și a vegetației uscate, cauzatoare de poluări masive, stabilite prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007, după cum urmează:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
- asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
- asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
- pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Așa cum spuneam, valorea amenzilor s-a majorat, începând de ieri, iar cei prinși, atât persoane fizice, cât și juridice, riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, respectiv 50.000 şi 100.000 lei.